Sigbjørn Gjelsvik (Sp): Hvordan vil statsråden sikre at hardt rammede virksomheter som faller utenfor eller kommer skjevt ut av de krisestøtteordninger som er etablert nasjonalt blir ivaretatt, og vil statsråden ta initiativ til forsterkede krisetiltak for hardt rammede bransjer, som eventbransjen, restaurant og uteliv?
Begrunnelse
Romerikes Blad forteller 16. mars historien om eventselskapet Eventgarden på Skjetten som hadde gode økonomiske resultater før pandemien, men som nå frykter for fremtiden.
Stian Bruaset som har drevet selskapet i 18 år og har en rekke ansatte sier til avisen at:
«Vi har ikke bare hatt omsetningstap i løpet av det siste året, vi har rett og slett hatt yrkesforbud. Det betyr at vi ikke tjener penger overhodet, men at vi likevel sitter med en rekke utgifter. Vi blør rett og slett penger, cirka 200.000 hver måned for å være eksakt, og det har vi gjort i over et år nå. Det sier seg selv at det ikke går mye lenger når vi ikke får noe økonomisk hjelp som monner.»
Til tross for at Eventgarden har opplevd å miste mesteparten av omsetningen siste året, så dekker kompensasjonsordningen bare cirka 25 prosent av deres reelle faste kostnader. Selv en rekke kostnader som selskapet er lovpålagt å betale, som for eksempel yrkesskadeforsikring, regnes ikke som uunngåelige kostnader.
Bruaset påpeker overfor RB også den urimelige forskjellsbehandlingen mellom de som eier eget utstyr selv og de som leaser:
«I tillegg straffes vi i praksis for å være en solid bedrift som har hatt god økonomi over tid. Fordi vi har valgt å kjøpe nødvendig utstyr som for eksempel lavvo og biler og ha årlige avskrivninger på dette, så får vi ikke støtte gjennom kompensasjonsordningen. Hvis vi derimot hadde leaset utstyret, slik mange med dårligere økonomi kanskje gjør, så hadde vi nå fått støtte gjennom samme ordning.»
Av bevilgningen fra Stortinget som Lillestrøm kommune mottok før jul til hardt rammet næringsliv, ble Eventgarden tildelt 50 000 kroner i januar. Dette utgjør kun en liten andel av tapet som selskapet har én måned. Andre kommuner har ikke inkludert eventbransjen i den lokale tildelingen av krisestøtte i det hele tatt og viser til at det er regjeringens ansvar å rette opp skjevheter i de nasjonale ordningene. Tilsvarende tilbakemeldinger har også hardt rammede virksomheter innen bl.a. restaurant mottatt. Med de omfattende nedstengningsvedtak som nå rammer store områder av Norge, vil de bevilgninger som er gitt til kommunene sannsynligvis ikke være i nærheten av å dekke behovet for å hjelpe hardt rammede virksomheter.