Skriftlig spørsmål fra Freddy André Øvstegård (SV) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1682 (2020-2021)
Innlevert: 17.03.2021
Sendt: 18.03.2021
Besvart: 25.03.2021 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Freddy André Øvstegård (SV)

Spørsmål

Freddy André Øvstegård (SV): Hvorfor har ikke kompensasjonsordningen for kulturlivet våren 2021 kommet enda, når vil den være klar, og hva planlegger statsråden at kompensasjonsgraden og kriteriene for å søke kompensasjon skal være?

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: Utkast til forskrift om midlertidig kompensasjonsordning for avlyste, stengte eller nedskalerte kulturarrangement i perioden 1. januar til 30. juni 2021 som følge av covid-19-utbruddet ble sendt på høring tirsdag 23. mars 2021. Høringsfristen er satt til fredag 9. april. Ordningen er innrettet i tråd med de rammene Stortinget har vedtatt, jf. Prop. 79 S (2020-2021), jf. Innst. 233 S (2020-2021). Etter høringsrunden må ordningen meldes inn til ESA og godkjennes der, før den endelig kan vedtas.
Hva som kan kompenseres etter forskriftsforslaget er ulikt for hhv. arrangører og underleverandører. Arrangører vil kunne få kompensasjon på inntil 95 prosent av sine uunngåelige økonomiske forpliktelser knyttet til et realistisk planlagt kulturarrangement. Underleverandører vil kunne få kompensasjon på inntil 50 prosent av tapte inntekter og merutgifter knyttet til kulturarrangement som underleverandøren skulle levere eller leverte tjenester eller innhold til.
Som i ordningen for oktober til desember 2020 vil det være et støttetak i ordningen. Maksimal kompensasjon til et foretak per kompensasjonsperiode er 3,5 mill. kroner. For konsern kan summen av kompensasjon for alle kompensasjonsperiodene til alle foretakene i konsernet som mottar kompensasjon etter denne forskriften eller andre norske covid-19 ordninger hjemlet i kapittel 3.1. i EU-kommisjonens midlertidige ramme for offentlig støtte for økonomien under covid-19-utbruddet ikke overstige 18 mill. kroner. Grensen på 18 millioner kroner er tatt inn av statsstøtterettslige årsaker.
Kriteriene som stilles for å søke kompensasjon er mer eller mindre uendret sammenlignet med kompensasjonsordningene for 2020.
Det kan gis kompensasjon for arrangementer som er påvirket av både råd og pålegg fra offentlige myndigheter, og det gis ikke bare kompensasjon for avlyste og stengte arrangementer, men også for nedskalerte arrangementer.
For en mer detaljert fremstilling av ordningen tillater jeg meg å henvise til forslaget til forskrift og tilhørende høringsnotat som ble sendt ut denne uken. Jeg vil også presisere at det kan komme endringer i ordningen, både som følge av høringen og som følge av innspill fra ESA, og det tas derfor forbehold om det.