Skriftlig spørsmål fra Hege Haukeland Liadal (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1717 (2020-2021)
Innlevert: 19.03.2021
Sendt: 22.03.2021
Besvart: 26.03.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Hege Haukeland Liadal (A)

Spørsmål

Hege Haukeland Liadal (A): Kan statsråden prioritere at pasienter med type 2 diabetes får tilgang til sensorteknologi for måling og bedre oppfølging av sin diabetes?

Begrunnelse

I dag refunderes utgifter til sensormåling for type 1 diabetikere og vanskelig regulerbare type 2 diabetikere gjennom spesialisthelsetjenesten og budsjett ansvaret ligger dermed hos helseforetakene. Denne ordningen later til å fungere godt for de pasientene som er under oppfølging av spesialisthelsetjenesten. Imidlertid er det mange type 2 diabetikere som benytter Insulin og som i dag benytter tradisjonelt måleutstyr med fingerstikk og teststrimler. Vi er kjent med at pasientene får bedre kontroll med eget blodsukker og et bedre langtidsblodsukker ved bruk av sensormåling. Dette vil over tid kunne gi reduksjon i senskader, mindre sykefravær, og reduksjon i konsultasjoner.
Sensorteknologi finnes i dag i en enkel versjon såkalte FGM, med en lavere kostnad enn de mer avanserte sensorene som benyttes i spesialisthelsetjenesten. Ved å tilrettelegge for en refusjonsordning gjennom blåreseptordningen vil denne typen utstyr ha lik eller lavere kostnad enn tradisjonelt utstyr, men gi tydelige tilleggevinster for pasientene og samfunnet. Det er nylig gjennomført en helseøkonomisk studie ved Copenhagen Economics som konkluderer med at å innføre sensormåling for type 2 diabetikere ikke vil medføre noen ekstra utgift for staten, jeg forutsetter at det vil være mulig å oppnå en rabattert pris, da vil dette kunne gi en netto gevinst for staten. Jeg stiller meg spørrende til behovet for ytterligere utredninger før man tar i bruk slike viktige nyvinninger.
Viser videre til flertallsmerknad i forbindelse med behandling av statsbudsjettet for 2021 hvor det fra en enstemmig komite heter:
Komiteen viser til ønske om at pasienter med diabetes type 2 som behandles med insulin, skal kunne forstå sin egen sykdom bedre og ta i bruk kjent teknologi for dette. Komiteen viser til at glykosemålere som i dag tilbys pasienter med diabetes type 1, må tilbys alle med diabetes. Komiteen vil fremheve at pasienter som i dag bruker dette, får en større egenkompetanse om sin sykdom og kan på den måten regulere bedre medisiner og ernæring. Komiteen mener regjeringen bør vurdere at pasienter med type 2 diabetes som behandles med insulin, får tilgang til sensorteknologi til monitorering av glukoseverdier gjennom folketrygden raskest mulig, og senest innen utgangen av 2021.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Som beskrevet i mitt svar på spørsmål nr. 2570 (2019-2020) til skriftlig besvarelse fra representanten Liadal har departementet som mål å sende forslag til endringer i regelverket for folketrygdens finansering av medisinsk forbruksmateriell og næringsmidler etter blåreseptforskriften §§ 5 og 6 på høring i løpet av 2021.
Jeg vil presisere at forskriftsarbeidet innebærer en større gjennomgang av hele blåreseptordningen for medisinsk forbruksmateriell og næringsmidler, og andre tilgrensende finansieringsordninger. Selv om også utstyr og forbruksmateriell ved diabetes er omfattet av dette, er hovedformålet med arbeidet å se på hele ordningen under ett. Det er dermed ikke lagt opp til noen egen vurdering av sensorteknologi til måling av glukoseverdier, men å klargjøre kriterier for fordeling av finansieringsansvar, innføre prioriteringskriteriene og regulere opptak og endringer i produkt- og prislistene til Helfo.
Målet med arbeidet er et regelverk som sikrer at brukernes rettigheter er i tråd med gjeldende politiske føringer og behandlingspraksis, som sikrer likebehandling og som er transparent og forutsigbart for alle aktører, samtidig som myndighetene skal ha mulighet for aktiv styring og nødvendig kostnadskontroll.