Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1733 (2020-2021)
Innlevert: 21.03.2021
Sendt: 22.03.2021
Besvart: 06.04.2021 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Vil statsråden sikre at Spitfiren blir restaurert?

Begrunnelse

I fjor besøkte undertegnede Norwegian Spitfire Foundation (NSF). De har et meget spennende og ikke minst historisk viktig prosjekt de ønsker hjelp til å realisere. Sammen med Forsvarets museer skal de restaurere et Spitfire jagerfly fra 2. verdenskrig til flygende stand. Flyet representerer viktig norsk krigshistorie.
Formålet med restaureringen Spitfiren er å hedre de norske flyverne og bakkemannskapene. Dette var unge mennesker, hovedsakelig i begynnelsen av tyveårene, som kom fra hele landet. 329 av dem rakk aldri å opplevefreden. De døde i tjeneste for Konge og fedreland. Flyverne og bakkemannskapene fikk etter krigen i liten grad anerkjennelse for sin innsats. Det er viktig at deres historie formidles og ikke blir glemt.
Dette flyet, en Supermarine Spitfire Mk IX, med serienummer PL258, tilhørte norske 331 skvadron under krigen. NSF fant restene av dette flyet i Nederland i 2018, og de vil danne grunnlaget for en restaurering/gjenoppbygging.
Norge må sikre at denne unike muligheten ikke går tapt.
Det kan fremstå som at det har vært litt uklarhet hvilket departement som er riktig instans for hjelp til å få realisert restaureringen. Spørsmålsstiller er imidlertid ikke i tvil om at dette også er et spørsmål som sogner under kultur.

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: Det er ingen tvil om det engelske jagerflyet Spitfire spilte en viktig rolle under den andre verdenskrigen, og at denne flytypen også representerer norsk krigshistorie. Det er også prisverdig at frivillige investerer tid og kompetanse i å ta vare på slike krigsminner.
Mange museer er også engasjert i arbeidet med å holde levende kunnskapen og disse tragiske årene i norsk historie. Å restaurere et flyvrak til flyvedyktig stand er et kostbart prosjekt, og som også formodes å innebære betydelige driftskostnader.
Verken Kulturdepartementet eller Forsvarsdepartementet har tilskuddsordninger for restaurering eller vedlikehold av utrangert militært materiell.
Forsvarsdepartementet har opplyst at de mottar et stort antall søknader om restaurering av Forsvarets utrangerte materiell, herunder også materiell av historisk betydning, og gir avslag på disse. Avslagene begrunnes med at slike prosjekt ikke i tilstrekkelig grad gir ønsket effekt med hensyn til formålet for FDs etablerte tilskuddsordninger.
Det er utvilsomt et godt tiltak å sikre et fly av typen Spitfire for ettertiden – og til og med et eksemplar som har vært i norsk tjeneste. Ettersom spørsmålet også er av budsjettmessig karakter, er dette noe som må tas stilling til i forbindelse med budsjettbehandlinger.