Skriftlig spørsmål fra Kari Elisabeth Kaski (SV) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:1740 (2020-2021)
Innlevert: 22.03.2021
Sendt: 23.03.2021
Besvart: 06.04.2021 av olje- og energiminister Tina Bru

Kari Elisabeth Kaski (SV)

Spørsmål

Kari Elisabeth Kaski (SV): Hva gjør regjeringen for å sikre at viktige klimatiltak og utvikling i fastlandsindustrien ikke faller bort som følge av manglende tilgang til kraft i et tiårs-perspektiv?

Begrunnelse

I landets industriregioner er det bekymring for krafttilgangen framover og om mangelen på kraft vil forhindre elektrifisering av industrien samt satsing på nye industriprosjekter.

Tina Bru (H)

Svar

Tina Bru: Vi har et godt utgangspunkt for elektrifisering i Norge. 98 prosent av kraftproduksjon vår kommer fra fornybar energi, vi har et velfungerende kraftmarked med lave kostnader og et sterkt utbygget strømnett. Jeg ser positivt på at det er mange som har planer om industri og næringsutvikling i flere deler av landet, og som vil utnytte våre fornybare og klimavennlige energiressurser til verdiskaping.
Norge har i dag et historisk høyt kraftoverskudd, som forventes å vedvare i årene fremover. Det er mye ny kraftproduksjon under bygging, i hovedsak vindkraft. I årene framover forventer Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) at også vannkraft og solkraft vil bidra til å øke vår produksjonsevne. Mot 2030 anslår NVE et kraftoverskudd på 14 TWh, selv med økt elektrifisering som gir sterkere vekst i forbruket.
Statnett og 17 regionale nettselskaper gjennomfører kraftsystemutredninger (KSU) for transmisjonsnettet og regionalnettet hvert annet år. Utredningene gir oversikt over forventet utvikling av kraftsystemet i Norge, blant annet med hensyn til overføringskapasitet, forbruk, produksjon, mv.
Samtidig ser vi at elektrifisering og etablering av ny industri innebærer at store forbruksøkninger kommer raskt. Dette kan i enkelte tilfeller være utfordrende for kraftsystemet, som til enhver tid må dekke den løpende etterspørselen etter kraft, og kan også utløse behov for investeringer i strømnettet. Det tar tid å øke nettkapasiteten, noe som må sees i sammenheng med behovet for grundige og inkluderende prosesser når infrastruktur med store kostnader og betydelige virkninger for natur, miljø og lokalsamfunn planlegges. Det er viktig at aktører som planlegger økt forbruk eller ny tilknytning til strømnettet har tidlig dialog med nettselskapet sitt, slik at behovet for eventuelle tiltak i nettet avklares på et tidlig tidspunkt.
Jeg mener vi må ha et klart mål om at tilgang på kraft ikke skal være et hinder for næringsutvikling. Derfor vil elektrifisering og nettutvikling være viktige temaer i den kommende stortingsmeldingen om langsiktig verdiskaping fra norske energiressurser. En viktig del av dette vil være hvordan vi kan legge til rette for en bedre tilpasset utbygging av strømnettet og hvordan vi kan styrke kraftsystemets evne til å møte et økende effektuttak.