Skriftlig spørsmål fra Kari Henriksen (A) til barne- og familieministeren

Dokument nr. 15:1745 (2020-2021)
Innlevert: 22.03.2021
Sendt: 23.03.2021
Besvart: 26.03.2021 av barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad

Kari Henriksen (A)

Spørsmål

Kari Henriksen (A): Jeg registrerer at ministeren har satt ned et utvalg for å se på rettssikkerheten i barnevernet og at ministeren har prioritert å ta med representant for kommersiell sektor i utvalget men utelatt å ta noen fra ideell sektor. Stortinget har gitt føringer om at andelen ideelle i institusjonsbarnevernet skal økes med inntil 40 % på bekostning av den kommersielle andelen. Til tross for dette har ikke ministeren prioritert å ta med noen fra ideell sektor.
Hva er begrunnelsen for at kommersielle og ikke ideelle fikk plass i utvalget?

Begrunnelse

Jeg viser til Stortingets vedtak om å sette ned et ekspertutvalg for å se på rettssikkerheten i alle deler av barnevernet:
"Stortinget ber regjeringen sette ned et ekspertutvalg som skal gjennomgå norsk barnevern med mål om å bedre rettssikkerheten i alle ledd av tjenesten, der hensynet til barnets beste skal ligge til grunn for utvalgets arbeid."
Det er uforståelig at ministeren har valgt å utelate en så viktig sektor som de ideelle fra dette utvalget, når man har funnet plass til representant for de kommersielle. Spesielt underlig blir det sett i lys av andelen ideelle skal trappes opp i henhold til Stortingets vedtak.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Svar

Kjell Ingolf Ropstad: Det offentlige utvalget som regjeringen har oppnevnt skal utrede tiltak for styrke kvalitet og rettssikkerhet i barnevernet. Arbeidet skal særlig rettes mot de mest alvorlige og sammensatte sakene i barnevernet. Dette omfatter blant annet innrettingen av tilbudet til de barna som trenger mest oppfølging. Utvalget har ikke som en del av sitt mandat å utrede aktørbildet i barnevernet. Stortingets vedtak om å øke andelen ideelle aktører i institusjonsbarnevernet følges opp gjennom andre prosesser. Dette er ikke et tema utvalget skal gå inn i.
Jeg har, i oppnevningen av medlemmer til utvalget, lagt vekt på at utvalget skal ha høy faglig kompetanse og praktisk erfaring innenfor de konkrete problemstillingene som utvalget skal vurdere. Et sentralt kompetanseområde er kunnskap om institusjonstilbudet til unge med utfordringer i skjæringspunktet mellom psykiatri, rus og kriminalitet, hvilken hjelp denne målgruppen trenger og hvilke endringer det kan være behov for. Institusjonstilbudet for barn og ungdom med særlig omfattende oppfølgingsbehov er særlig relevant i denne sammenhengen. Det var derfor viktig å ha med en representant som har erfaring med å jobbe med denne gruppen barn og unge i institusjoner. Det har over tid vært staten og de private, kommersielle leverandørene som har levert institusjonstilbud til disse barna og ungdommene. De ideelle aktørene leverer i liten grad tilbud på dette området.