Solveig Skaugvoll Foss (SV): Sørlandskommunene Kvinesdal, Farsund og Lyngdal har alle nylige vedtak som gjør at organisasjoner, idrettslag o.l. som diskriminerer medlemmer ikke kan motta penger fra kommunen.
Har statsråden fulgt debatten rundt disse vedtakene, og er det aktuelt for han å innføre lignende retningslinjer i nasjonale støtteordninger?
Begrunnelse
I oktober i fjor fremmet kommunestyrerepresentant i Kvinesdal, Terje-André Kvinlaug (Ap), følgende forslag: «Foreninger, lag og organisasjoner som søker og mottar tilskudd fra kommunen forplikter seg til å jobbe for å fremme likestilling, mangfold og inkludering og motvirker alle former for diskriminering». 27. januar ble forslaget enstemmig vedtatt i Kvinesdal kommunes drifts- og tjenesteutvalg. Setninga er nå implementert i retningslinjene for tildeling av kulturmidler, og må krysses av på og signeres for å motta støtte. Etter at vedtaket fikk så bred støtte i Kvinesdal, har også Farsund og Lyngdal svingt seg inn i dansen og vedtatt det samme.
Disse tre kommunene ligger alle i Listerregionen i Agder. Rapporten «Skeives levekår i Agder» fra 2018 viser at LHBT+-befolkningen i fylket har verre psykisk helse enn i landet for øvrig, og at flere har blitt så vant til å oppleve diskriminering at de har sluttet å definere det som diskriminering, men heller slått seg til ro med at homonegative holdninger står sterkt i fylket. Derfor har diskriminering av LHBT+-befolkningen vært særlig omtalt i utarbeidelsen av vedtakene.
Debatten som har versert rundt vedtakene i lokalmedia tyder på at vedtakene har bred tverrpolitisk støtte, og er kjærkomne verktøy i kampen mot diskriminering. Derfor er det spennende å vite hva kultur- og likestillingsministeren tenker om disse verktøyene og om muligheten for å utvide dem.