Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:1783 (2020-2021) Innlevert: 25.03.2021 Sendt: 26.03.2021 Besvart: 09.04.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie
Ingvild Kjerkol (A): Planlegges det for tiden i noen av landets helseforetak å omdefinere hva en intensivseng/intensivplass er, som også medfører en endring i kravene som stilles til personell knyttet til hver intensivseng/intensivplass?
Bent Høie: Etter at svaret ble oversendt Stortinget 9.april, har jeg mottatt ny informasjon fra de regionale helseforetakene. Nedenfor følger revidert svar hvor ny informasjon vedrørende prosess og framdrift for det videre arbeidet med tydeliggjøring av definisjoner innen intensivmedisin. I 2019 utarbeidet en interregional arbeidsgruppe rapporten «Regional intensivutredning: Status, utfordringsbilde og fremtidsperspektiv». Arbeidet ble gjort på oppdrag fra de fagdirektørene i de regionale helseforetakene, som vedtok mandat for arbeidet i oktober 2018.I oppdragsdokumentet for 2021 fikk de regionale helseforetakene blant annet i oppdrag å utrede det fremtidige behovet for intensivkapasitet i spesialisthelsetjenesten. Utredningen skal omfatte organisering, sammensetning av kompetanse, utforming og utstyrsnivå. Variasjoner i behov ved intensivenheter skal ivaretas i utredningen. Rapporten fra 2019 vil gi nyttig bakgrunnsinformasjon. De regionale helseforetakene melder om at arbeidet krever nasjonal koordinering, som å tydeliggjøre definisjoner og vurdere formalisering av kompetanseområde i intensivmedisin. Dette inkluderer en felles forståelse av de grunnleggende begrepene intermediærseng, intermediæravdeling, intensivpasient, intensivseng, intensivavdeling, nivåinndeling av intensivavdelinger og hvordan intensivkapasitet skal beregnes (sammenligningsgrunnlag). Primært var det planlagt å opprette en hurtigarbeidende arbeidsgruppe som skulle legge frem en felles forståelse av begrepene nevnt ovenfor. De regionale helseforetakene gjennomførte et dialogmøte med fagpersoner innen intensivmedisin 22. mars 2021, og har mottatt ulike innspill i etterkant. På bakgrunn av dette er det konkludert med at det heller er ønskelig å organisere en bred og involverende prosess innen rammen av et større prosjekt. Intensivavdelingene spesielt rundt hovedstadsområdet er i en presset situasjon for tiden, og arbeidet blir derfor utsatt til belastningen er redusert og det er mulig å legge opp til fysiske møter.