Skriftlig spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:1824 (2020-2021)
Innlevert: 29.03.2021
Sendt: 06.04.2021
Besvart: 13.04.2021 av utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): Vil regjeringen støtte Den internasjonale straffedomstolen slik at etterforskningen av angivelige krigsforbrytelser på Vestbredden, i Øst-Jerusalem og på Gaza-stripen blir gjennomført og respektert i tråd med sin beslutning, og har utenriksministeren protestert overfor Israel på den tilbaketrukne reisetillatelsen til den palestinske utenriksministeren?

Begrunnelse

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) kunngjorde den 3. mars i år at domstolen har besluttet å etterforske angivelige krigsforbrytelser begått på Vestbredden, Øst-Jerusalem og Gazastripen.
Rødt mener det er viktig at Norge støtter Den internasjonale straffedomstolen jurisdiksjon og uavhengighet. Det er derfor viktig at beslutningen til Den internasjonale domstolen om å etterforske påståtte krigsforbrytelser i okkuperte palestinske områder, blir respektert og gjennomført. Slik støtte vil være i tråd med regjeringens utenrikspolitikk som i sin politiske plattform uttaler at den vil støtte Den internasjonale straffedomstolen og arbeide for at flere nasjoner godtar domstolens jurisdiksjon. Regjeringen har også uttrykt at Norge vil forbli en konsekvent partner i kampen mot straffrihet. Som medlem av FNs sikkerhetsråd har regjeringen vektlagt at posisjonen skal brukes til å fremme en løsning i Midtøsten som er basert på folkeretten, relevante sikkerhetsrådsvedtak og internasjonalt avtalt parametere.
Det internasjonale samfunnet har så langt unnlatt å straffeforfølge Israels overgrep og maktmisbruk som okkupasjonsmakt. Avgjørelsen i ICC er slik sett en milepel i arbeidet for å holde israelske myndigheter strafferettslig ansvarlig for langvarige og grove forbrytelser som er begått på Vestbredden, Øst-Jerusalem og på Gazastripen. ICC vil etterforske krigsforbrytelser begått etter 13. juni 2014 på Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem, og på Gazastripen.
Det er ventet at ICC vil bli utsatt for stort press som både kan hindre og stoppe den videre prosessen, ikke minst fra den israelske statsministeren, Benjamin Netanyahu, som kaller ICC for et politisk tribunal og uttaler at avgjørelsen er «ren antisemittisme». Israelske kilder hevder at den palestinske utenriksministeren, Riyad al-Malki, etter møte med ICCs sjefanklager den 20. mars i år, ble fratatt reisetillatelsen som gir han fri bevegelighet over grensene over Israel og Jordan. De palestinske myndighetene ser på denne hendelsen som en gjengjeldelsesaksjon og en trussel etter ICCs avgjørelse.

Ine Eriksen Søreide (H)

Svar

Ine Eriksen Søreide: Det følger av Granavolden-plattformen at regjeringen støtter Den internasjonale straffedomstolen (ICC) og arbeider for at flere nasjoner godtar domstolens jurisdiksjon.
Vi har notert oss hovedanklagers bekreftelse om at det iverksettes etterforskning i situasjonen i Palestina.
For Norge er det svært viktig at vi ivaretar de grunnleggende prinsippene ICC bygger på, slik som domstolens og påtalemyndighetens uavhengighet. I tråd med fast og langsiktig norsk utenrikspolitikk arbeider regjeringen for en sterk, effektiv og uavhengig domstol. Regjeringen uttaler seg derfor på generelt grunnlag ikke om domstolens avgjørelser og hovedanklagers beslutninger, f.eks. om iverksettelse av en etterforskning.
På generelt grunnlag oppfordrer vi alle stater og aktører til å respektere domstolens og påtalemyndighetens uavhengighet, og til å jobbe sammen i kampen mot straffrihet for de mest alvorlig internasjonale forbrytelsene. Som en av ICCs sentrale støttespillere vil vi også fortsette å forsvare domstolen når den gjøres til gjenstand for press, trusler og tiltak.
Det er ikke naturlig for oss å kommentere på status for den palestinske utenriksministerens reisetillatelser.