Skriftlig spørsmål fra Per Espen Stoknes (MDG) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:1854 (2020-2021)
Innlevert: 08.04.2021
Sendt: 09.04.2021
Besvart: 19.04.2021 av utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Per Espen Stoknes (MDG)

Spørsmål

Per Espen Stoknes (MDG): Er utenriksministeren enig med sin amerikanske kollega i at Kina begår et folkemord mot uigurer og andre minoritetsgrupper i Xinjiang-regionen?

Begrunnelse

På sin aller første pressekonferanse som USAs utenriksminister uttalte Antony Blinken at Kina begår et folkemord mot uigurer og andre minoritetsgrupper i Xinjiang-regionen, basert på den grundige dokumentasjonen av Kinas overvåking, forfølgelse, internering, tortur og tvangssterilisering av uigurene.
Uigurene i Kina har vært utsatt for massive overgrep, med internering i slaveleirer, hjernevasking og kulturell undertrykking. Uiguriske interessegrupper i Norge og andre land har sagt at de er glade for at USA bruker folkemordbegrepet.

Ine Eriksen Søreide (H)

Svar

Ine Eriksen Søreide: Begrepet folkemord er definert i FNs folkemordskonvensjon av 1948 og Roma-vedtektene for Den internasjonale straffedomstol av 1998. Det er et rettslig begrep med et klart definert innhold. I tillegg til at visse overgrep må være begått mot en gruppe, må de være begått med den hensikt å ødelegge helt eller delvis gruppen som sådan.
Å konstatere en slik strafferettslig hensikt forutsetter en bevismessig vurdering som domstoler er best skikket til å foreta. Norge uttaler seg derfor på generelt grunnlag ikke om overgrep rettet mot en bestemt gruppe kan anses som folkemord, med mindre dette først er slått fast av en domstol. Denne prinsipielle linjen har ligget fast under vekslende regjeringer.
Jeg er svært bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Xinjiang. Norge har tatt opp saken gjentatte ganger i møter med kinesiske myndigheter, inkludert med Kinas utenriksminister da han besøkte Oslo i august 2020. Vi oppfordrer kinesiske myndigheter til å respektere menneskerettighetene, stoppe vilkårlig frihetsberøvelse av uigurer og andre minoriteter og tillate uhindret adgang til regionen for FNs høykommissær for menneskerettigheter. Norge har også tatt opp situasjonen i Xinjiang i FN, alene og sammen med andre land, både i Menneskerettighetsrådet i Genève (sist 15. mars 2021) og i FNs generalforsamling.