Skriftlig spørsmål fra Nicholas Wilkinson (SV) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1866 (2020-2021)
Innlevert: 09.04.2021
Sendt: 09.04.2021
Besvart: 14.04.2021 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Nicholas Wilkinson (SV)

Spørsmål

Nicholas Wilkinson (SV): Ventetiden for å komme på intervju i familieinnvandringssaker er uakseptabel lang. Øst politidistrikt oppgir en ventetid på 13 mnd., og Oslo politidistrikt på 16 mnd. Situasjonen for familier som for eksempel har kommet fra hverandre som følge av krig og konflikt, er vanskelig nok fra før.
Hvilke tiltak har statsråden satt i verk, og hva vil statsråden foreta seg framover for å sikre at personer raskere kan komme på intervju og få framgang i saken sin?

Begrunnelse

På politiet sine nettsider (https://www.politiet.no/tjenester/opphold-i-norge-og-asyl/ventetider/intervju-i-familieinnvandringssaker/) gis en oversikt over hvilke ventetider som forventes ved de ulike politidistrikt og tjenestested for å komme på intervju i saker om familieinnvandring. Ventetiden varerier stort mellom de ulike distriktene. Fra 3 mnd. ventetid i Finnmark til 12 mnd. ventetid i Agder, 13 mnd. i Øst politidistrikt og hele 16 mnd. ved Oslo politidistrikt.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Det er uheldig at ventetiden for å komme på intervju i familiegjenforeningssaker har gått opp i de fleste politidistriktene som følge av pandemien. Dette skyldes i hovedsak smittevernstiltak og lokale smitteutbrudd. Politidistriktene har rapportert at flere av de avtalte intervjuene i 2020 og 2021 har blitt avlyst med kort varsel som følge av symptomer på Covid-19, karantene eller smitte hos intervjueren, søkeren eller tolken. I tillegg er det en utfordring at flere av politidistriktenes intervjurom er for små i henhold til smittevernstiltak, spesielt i de tilfellene der tolk skal benyttes. Flere politidistrikter har også behov for de store intervjurommene til f.eks. avhør på andre fagområder. Antall intervjuer som har blitt gjennomført hver måned i 2020 og 2021 har derfor variert i hvert politidistrikt og på hvert oppmøtested på grunn av nasjonale og lokale smittevernstiltak og smitteutbrudd.
Politidistriktene jobber kontinuerlig med å iverksette tiltak for å sikre at flest mulig intervjuer kan gjennomføres som planlagt under Covid-19, samt for å øke antallet timer allokert til intervju i utlendingssaker.
Jeg mener digitale løsninger kan være en mulighet for å sikre at personer raskere kan få gjennomført intervjuer som er nødvendig i sakene. Politidirektoratet vurderer muligheten for å benytte digitale løsninger til å gjennomføre intervjuer i politidistriktenes utlendingsforvaltning. Det kan være et hensiktsmessig tiltak å ta i bruk i kurante saker. Intervjuer vil da kunne gjennomføres uten at den som skal intervjues er fysisk tilstede på samme lokasjon som den som gjennomfører intervjuet. Digitalt intervju vil også benyttes på samme lokasjon, men hvor deltakerne sitter i ulike mindre rom for å ivareta smittevernhensyn. Politidirektoratet godkjente bruk av videokonferanseløsningen Teams til avhør i straffesaker i begynnelsen av 2021, og vurderer nå om løsningen kan benyttes til intervjuer i utlendingsforvaltningen.
Politidirektoratet har også tett dialog med Utlendingsdirektoratet om behandlingen av utlendingssaker i politiet, herunder for å se den totale saksgangen under ett, og for å kunne sikre hensiktsmessig prioritering og saksflyt i de ulike sakstypene.