Per Espen Stoknes (MDG): Befolkningen i Jemen risikerer omfattende hungersnød, etter mange år med konflikt og økonomisk krise, og landet har blitt svært hardt rammet av Covid 19-pandemien. FN fikk i mars i år under halvparten av de 33 milliarder kronene de mener trengs for å hindre en sultkatastrofe i Jemen. FNs generalsekretær kaller det "en dødsdom".
Vil regjeringen ta til orde for en ekstrabevilgning til humanitær bistand i revidert nasjonalbudsjett, og ta internasjonalt lederskap for å sikre en ekstraordinær innsats for Jemen?
Begrunnelse
Mennesker i konflikt- og kriserammede områder, som allerede var blant verdens mest sårbare, har blitt særlig hardt rammet av de økonomiske konsekvensene av koronapandemien. Restriksjoner, nedstenging og økonomisk nedgang har ført til at mange har mistet jobb og livsgrunnlag, blitt hjemløse og tvunget til å kutte antall måltider til familien. Mange vil ikke ha råd til å sende barna sine tilbake på skolen. Antallet mennesker med behov for humanitær hjelp har økt med 40 prosent, sammenlignet med før pandemien. Gapet mellom humanitære behov og tilgjengelige midler er større enn noensinne, samtidig som bistandsbudsjettene er under press i mange giverland.
En ekstraordinær bevilgning til humanitær bistand vil redde liv og møte akutte behov i de verste humanitære krisene. I flere av disse står befolkningen nå også i fare for å rammes av omfattende hungersnød, slik som i Jemen og Sør-Sudan. Uten en rask og betydelig økning i de humanitære bidragene til disse krisene, kan konsekvensene bli katastrofale.
Flyktninghjelpen har nylig bedt om at regjeringen bør vedta en ekstrabevilgning til humanitær bistand i revidert nasjonalbudsjett for 2021.