Skriftlig spørsmål fra Sigbjørn Gjelsvik (Sp) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1892 (2020-2021)
Innlevert: 11.04.2021
Sendt: 12.04.2021
Besvart: 16.04.2021 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Sigbjørn Gjelsvik (Sp)

Spørsmål

Sigbjørn Gjelsvik (Sp): På Romerike har en rekke solide lensmannskontor forsvunnet eller blitt tappet for ansatte. Bl.a. har lensmannskontoret på Sørumsand blitt lagt ned. Lensmannskontorene i Nittedal, Nes og Lørenskog har mistet de fleste ansatte. I Aurskog-Høland fungerer lensmannen nå som politikontakt, i tillegg til å være varaordfører i Eidskog.
Er statsråden tilfreds med den massive sentraliseringen av politiet som har skjedd på Romerike, og forstår statsråden at folk reagerer på at politiet forlater tettsted etter tettsted?

Begrunnelse

I Indre Akershus blad den 12. mars kunne vi lese om Hans Martin Imshaug som hadde skrevet følgende på Facebook:

«Dette er en av konsekvensene med politireformen. Finnes ikke politi på Sørumsand lenger, og dette vet ungdom som gjør ugagn. Jeg savner faktisk tiden hvor Engen stoppa alle med moped på Sørumsand. Da visste vi i hvert fall at han var der». Lensmann Svein Engen gikk nylig av med pensjon etter mer enn 40 år i politiet til avisa sa han i samme sak: «Vi hadde trua på det vi drev med! Vi bodde i lokalsamfunnet og hadde kunnskapen. Nå går det prestisje i å hevde at dette ikke er viktig, men det skjønner alle (…) Det er klart, når det nærmest alltid er folk på jobb og politibilen synes til enhver tid – det frister ikke like mye med rampestreker når det er muligheter for å bli ferska! Vi var operative hele tiden – og vi brydde oss om bygda og menneskene som bor der!»

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Befolkningens trygghet er det overordnede målet for alt politiet gjør, og vi skal ha et lokalt tilstedeværende politi i hele landet. Det har vi, og det styrker vi. Likevel er det slik at oppgavesammensetningen ved lensmannskontorene er en helt annen i dag enn den var tidligere. Oppgaver som blant annet håndteringen av vakt og beredskap og etterforsking av vanskelige kriminalsaker, løses innenfor de totale ressursene i politidistriktene.
Nå har det lokale lensmannskontoret tilgang til spesialtjenester som enten bidrar i eller overtar arbeidet. Dette ville ikke vært mulig med gammel organisering. Dette bidrar til at politiet i dag er i stand til å levere bedre polititjenester til innbyggerne i hele politidistriktet enn det som var tilfellet tidligere, da kompetansen var spredt på flere tjenestesteder. Politidistriktet er med andre ord betydelig bedre rustet til å håndtere store alvorlige saker, operasjoner og hendelser, også på små steder.
En vurdering av politikraft og tilstedeværelse må derfor gjøres ut fra kapasitet og kompetanse på politidistrikts- og geografisk driftsenhetsnivå, ikke det enkelte tjenestested. Det lokale politiet kan dra veksler på de samlede kapasitetene i politidistriktet og i spesielle saker fra nasjonale særorgan.
Øst politidistrikt, som Romerike inngår i, har dag en totalbemanning på 1945,3 årsverk ved utgangen av 2020, mot 1571,8 årsverk ved utgangen av 2013. Tallene er hentet fra politiet.no. Det tidligere Romerike politidistrikt hadde ved utgangen av 2015 en bemanning på 467,1 politiårsverk. Arbeidsoppgaver knyttet til Oslo lufthavn Gardermoen har ført til at det i regionen ved utgangen av 2020 er 517 politiårsverk dvs. en økning på 50 politiårsverk.
I stortingsmeldingen om politiet, Meld. St. 29 (2019-2020), (Politimeldingen – et politi for fremtiden), som ble behandlet av Stortinget 23. februar 2021, heter det at «regjeringen vil styrke de geografiske driftsenhetene mer enn de funksjonelle driftsenhetene på politidistriktnivå i årene som kommer». I 2020 ble budsjettet til de geografiske driftsenhetene økt med åtte prosent i forhold til året før. I budsjettet for 2021 økes bevilgningen til politiet med om lag 578 mill. kroner. Økningen skal i hovedsak gå til å styrke de geografiske driftsenhetene i politiet, og vil gi økt lokal tilstedeværelse og mer politikraft der folk bor og ferdes.
Politiets innbyggerundersøkelse for 2020 viser at folks tillit til politiet øker over hele landet, og at tryggheten hos folk går opp.
Som justis- og beredskapsminister er jeg opptatt av å sørge for at politiet har de beste forutsetningene for å gjøre en best mulig jobb. Jeg mener ikke at alt er perfekt. Vi skal hele tiden vurdere om ressursene er fordelt riktig, men jeg har lyst til å understreke at det er en politimester som kjenner sitt distrikts behov best, og som må foreta den vurderingen.