Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1898 (2020-2021)
Innlevert: 12.04.2021
Sendt: 12.04.2021
Besvart: 19.04.2021 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): På hvilken måte vil regjeringen følge opp Stortingets anmodning om å gjøre offentlige tilskuddsordninger tilgjengelige for organisasjoner som driver med kompetansebasert frivillighet?

Begrunnelse

I behandlingen av statsbudsjettet for 2021 vedtok Stortinget følgende:

«Komiteen viser til det svært viktige arbeidet som gjøres av frivillige i hele landet. Utfordringen for mange ideelle organisasjoner ligger i å møte raske endringene. Finansiering av frivillige prosjekter er ofte ikke nok. De frivillige organisasjonene trenger også tilgang til riktig kompetanse. Da er det viktig å støtte opp om organisasjoner som Prospera. Denne organisasjonen bidrar med kompetansebasert frivillighet. Det innebærer at over tusen høyt utdannede og ressurssterke idealister som eksempelvis jurister, økonomer, web-designere og app-utviklere bruker av sin fritid til å bistå frivillige og ideelle organisasjoner med hjelp og veiledning. Prospera donerer bort tjenester tilsvarende 25 mill. kroner årlig, som for mange organisasjoner og sosiale entreprenører er nøkkelen til å få gjennomført viktige prosjekter.»

Prospera driver i dag i hovedsak i østlandsområdet, men har ambisjoner om å kunne etablere permanente kontorer i hele landet for å håndtere den veksten de ser i etterspørselen. Komiteen mener regjeringen må vurdere at denne type kompetansebasert frivillighet kan falle inn under søkbare tilskuddsordninger fra det offentlige.

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: Frivillighetspolitikken er forankret i Meld. St. 10 (2018–2019) Frivilligheita – sterk, sjølvstendig, mangfaldig. Den statlege frivilligheitspolitikken og tilhørende Innst. 254 S (2018–2019), samt regjeringsplattformen. Kulturdepartementet samordner den statlige frivillighetspolitikken, mens det enkelte departement har ansvar for virkemidler og tiltak som berører frivillige organisasjoner i sin sektor.
Merverdiavgiftskompensasjonsordningen for frivillige organisasjoner er et eksempel på en ordning som også er tilgjengelig for organisasjoner som driver med kompetansebasert frivillighet. Regjeringen har innfridd løftet i Meld. St. 10 (2018–2019) om opptrapping av merverdiavgiftskompensasjonsordningen til 1,8 mrd. kroner. Totalt har vi økt ordningen med 855 mill. kroner siden 2013. Dette er den største tilskuddsordningen til frivillige organisasjoner og den når ut til hele bredden av sektoren, både geografisk, på ulike organisasjonsnivå og på tvers av ulike organisasjonstyper og formål. Dette er frie midler til organisasjonene og det kreves ingen rapportering.
Regjeringen vil gi tilskudd til frivilligheten på en måte som underbygger egenarten og den selvstendige stillingen som frivillige organisasjoner har, jf. Meld. St. 10 (2018–2019). Det er en utfordring for enkelte organisasjoner at det ikke finnes en ordning for grunntilskudd som ikke er forankret i en sektor eller i et prosjekt. Dette vil vi se på, ut i fra en forståelse av at sektoren selv er best i stand til å se hvordan midlene skal brukes.
Organisasjonen Prospera har vært i kontakt med flere departement og har fått tilsendt informasjon om tilskuddsordninger som kan være aktuelle. Kulturdepartementet har mottatt en søknad om 3,6 mill. kroner i tilskudd for 2021. Prospera har fått en tilbakemelding om at det ikke er satt av midler til dette formålet og at departementet ikke har ordninger som søknaden faller inn under. Søknaden vil derfor bli behandlet i den ordinære budsjettprosessen på lik linje med andre generelle søknader som departementet mottar.