Skriftlig spørsmål fra Anette Trettebergstuen (A) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1900 (2020-2021)
Innlevert: 12.04.2021
Sendt: 13.04.2021
Besvart: 20.04.2021 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Anette Trettebergstuen (A)

Spørsmål

Anette Trettebergstuen (A): Hvorfor har ikke statsråden sørget for å sikre en kompensasjonsordning for idretten nå, som sikrer en rask og betryggende gjenåpning?

Begrunnelse

En ny koronakompensasjon for idretten skal dreie seg om arrangementer av «nasjonal verdi» sies det, uten at man vet hva det er, den skal ha redusert sats fra 70 til 50 pst., er fortsatt ikke tolket ferdig og møter betydelig misnøye i høring fra Norges Idrettsforbund.
Fortsatt fortviler idrettens folk over ikke å kunne tilby aktiviteter. Nedstenging, minimal drift og økonomiske problemer preger idretten landet over, og det selv om smitten er svært liten eller fraværende mange steder.
Hva utviklingen vil bety for barn og unge, men også unge voksnes psysiske og fysiske helse kan vi bare spekulere i. Alt for mange har og vil få problemer, og de som har den vanskeligste hverdagen rammes mest. Familier uten jobb, med usikker inntekt og som bor trangt sliter ekstra.
Idretten trenger økonomisk forutsigbarhet, for å kunne starte gjenåpning av sine tilbud så raskt som forsvarlig. Det gjelder både elite og bredde. Som kjent kan et enkelt loppemarked være det som gir aktivitet og glede i et lokalsamfunn et helt år, og det er så enkelt at eksempelvis slikt ikke har vært mulig på svært lenge. Vi trenger dessuten å sikre oss at flest mulig frivillige vil delta i gjenåpna idrett, og til det er tomme klubbkasser et dårlig bidrag.

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: I likhet med aktører på de fleste samfunnsområder har idretten og frivilligheten hatt det tøft det siste året. Arbeidet med å kontrollere og bekjempe Covid-19-viruset har gjort at helsemyndighetene har funnet det nødvendig å innføre restriksjoner som ikke gjør det mulig å gjennomføre ordinære aktiviteter og arrangement i idretts- og frivillighetssektoren. Jeg har forståelse for at dette er krevende både for idretten og frivilligheten, og for den enkeltes ve og vel. Barn og unge mister muligheten til å delta i fritidsaktiviteter, og situasjonen skaper økonomiske utfordringer for lag og foreninger.
En rask og sikker gjenåpning av idretten og resten av samfunnet er et spørsmål om å kunne kontrollere smittesituasjonen og unngå at vi får en ukontrollert smittespredning samtidig som vi åpner for økt idretts- og annen aktivitet. Dette er et spørsmål som ligger til helsemyndighetene å vurdere, og som ikke kan løses gjennom en kompensasjonsordning. Jeg kan imidlertid forsikre representanten om at regjeringen er opptatt av å få gjenåpnet samfunnet på en smittevernmessig forsvarlig måte så raskt som mulig, og vi har nylig lagt fram en plan for en slik gjenåpning.
Det er videre ikke riktig, slik Trettebergstuen framstiller det, at regjeringen ikke har sørget for ordninger. Regjeringen prøver hele tiden å treffe tiltak som skal lette på situasjonen for de som rammes av myndighetsrestriksjoner eller -råd i forbindelse med Covid-19-utbruddet. Dette gjelder også innenfor frivillighets- og idrettssektoren. I tillegg til flere krisepakker i fjor, har vi nylig innført to midlertidige tilskuddsordninger for frivilligheten og idretten, én ordning som gjelder for publikumsarrangement av nasjonal verdi i idrettssektoren, og én ordning for øvrige aktiviteter og arrangement innenfor frivillighets- og idrettssektoren.
Regjeringen har vært opptatt av at publikumsarrangement av nasjonal verdi i idretten, så langt det er mulig, skal kunne gjennomføres i en pandemisituasjon. Vi har derfor innført en ordning der arrangører av slike arrangement kan søke om å få dekket merkostnader og mindreinntekter knyttet til arrangementet som følge av restriksjoner eller råd fra offentlige myndigheter i forbindelse med Covid-19-utbruddet. Ordningen gjelder også for avlyste arrangement når avlysningen kommer som følge av restriksjoner eller råd fra offentlige myndigheter i forbindelse med Covid-19-utbruddet. Ved gjennomførte arrangement vil søker kunne få 70 pst. av godkjent søknadssum. Ved avlyste arrangement vil søker kunne få 50 pst.
I den andre ordningen vi nettopp har innført, dvs. den midlertidige tilskuddsordningen for frivillighetssektoren som følge av Covid-19-utbruddet, gis 1/3 av rammen til foreninger og lag som har hatt merkostnader eller inntektsbortfall som følge av offentlige restriksjoner eller råd knyttet til Covid-utbruddet. Fordelingen av midler er basert på tildelt momskompensasjonen til frivillige organisasjoner i 2020. På denne måten sørger vi for en bred fordeling av midlene. Resten av rammen (500 millioner kroner) fordeles etter søknad. Søkere vil kunne få dekket kostnader til tilpasning av aktiviteter og tilbud som følge av Covid-19, merkostnader som følge av smitteverntilpasninger og tap av publikumsinntekter, deltakeravgifter og leieinntekter som følge av publikums- eller deltakerrestriksjoner.
Avslutningsvis vil jeg få påpeke at mitt mål ligger fast, og det er å hjelpe flest mulig i min sektor best mulig. Jeg har mottatt flere innspill fra organisasjonene om dette. Jeg er klar over problematikken som følger med at arrangement og aktiviteter må avlyses. Smittesituasjonen hittil i 2021 har gjort det vanskelig for organisasjonene å avholde aktiviteter og arrangement, og at de derfor ikke kan motta mye støtte gjennom denne delen av ordningen. Jeg arbeider nå for å gjøre nødvendige justeringer, slik at ordningen er bedre tilpasset smittesituasjonen.