Skriftlig spørsmål fra Helge André Njåstad (FrP) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1910 (2020-2021)
Innlevert: 13.04.2021
Sendt: 13.04.2021
Besvart: 20.04.2021 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Helge André Njåstad (FrP)

Spørsmål

Helge André Njåstad (FrP): Vil statsråden vurdere bedrede ordninger for arrangører av idrettsarrangement?

Begrunnelse

Flere idrettslag har store inntekter gjennom arrangementer. I mitt valgdistrikt er eksempler Voss cup og Håndballfestival I Stord som er hovedinntektskilde til drift av idrettslag og frivillighet.
Dagens forskrift om tilskuddsordning for frivillighetssektoren vil ikke dekke dette inntektstapet og det er pr. i dag ingen kompensasjonsordning dersom de må avlyse. Stimuleringsordningen for å gjennomføre arrangement var i utgangspunktet et godt tiltak da den ble sendt på høring 17.desember 2020. Men med utbruddet av det britiske mutante viruset i etterkant treffer ikke stimuleringsordningen.
Eksempelet for Voss cup er dette:

1.Tap av brutto omsetning på ca. 7,5 mill. og netto inntekt ca. 3,5 mill.
2. Tap av sponsorinntekter og inntekter knyttet til påmelding og gjennomføring av Voss Cup, noe som medfører likviditetsproblemer
3. For FBK Voss vil dette få konsekvenser for driften da ca. 80 % av inntektene til FBK Voss kommer frå Voss Cup. Det betyr at driften av klubben går med et underskudd på 3,5 mill. En vil da måtte øke treningsavgifter og senke driftskostnader. Det vil også kunne medføre oppsigelser i administrasjon og nedlegging av aktivitetstilbud.
4. Overskuddet hvert år går tilbake til anlegg og drift av barne- og ungdomsfotballen. De frykter kraftig redusert tilbud til barne- og ungdomslagene (40 lag), noe som kan bety stort frafall og forfallent anlegg. FBK Voss eier og drifter 2 kunstgressbaner, garasje og driftsutstyr.

Det er utfordrende for arrangørene å både forholde seg til endrede rammebetingelser og uklare signal om arrangement kan gjennomføres i sommer eller ikke. Det er derfor viktig at statsråden kommer med tydelige signal både på om arrangement kan avholdes og hvordan man kompenseres dersom man må avlyses/nedskalere som følge av råd og anbefalinger fra offentlige myndigheter i forbindelse med Covid-19.

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: I likhet med aktører på de fleste samfunnsområder har idretten og frivilligheten hatt det tøft det siste året. Arbeidet med å kontrollere og bekjempe Covid-19-viruset har gjort at helsemyndighetene har funnet det nødvendig å innføre restriksjoner som ikke gjør det mulig å gjennomføre ordinære aktiviteter og arrangement i idretts- og frivillighetssektoren. Jeg har forståelse for at dette er krevende både for idretten og frivilligheten. Barn og unge mister muligheten til å delta i fritidsaktiviteter, og situasjonen skaper økonomiske utfordringer for lag og foreninger. Jeg er derfor glad for at vi nå forhåpentligvis er ferd med å kunne ta de første skrittene i retning av en gjenåpning av samfunnet.
Regjeringen har hele tiden prøvd å treffe tiltak som skal lette på situasjonen for de som rammes av myndighetsrestriksjoner eller -råd i forbindelse med Covid-19-utbruddet. Dette gjelder også innenfor frivillighets- og idrettssektoren. I tillegg til flere krisepakker i fjor, har vi nylig innført to midlertidige tilskuddsordninger for frivilligheten og idretten, én ordning som gjelder for publikumsarrangement av nasjonal verdi i idrettssektoren, og én ordning for øvrige aktiviteter og arrangement innenfor frivillighets- og idrettssektoren.
Når det gjelder den sistnevnte ordningen, som er den representanten Njåstad spør om, er det slik at 1/3 av rammen tilfaller foreninger og lag som har hatt merkostnader eller inntektsbortfall som følge av offentlige restriksjoner eller råd knyttet til Covid-utbruddet. Fordelingen av midler er basert på tildelt momskompensasjonen til frivillige organisasjoner i 2020. På denne måten sørger vi for en bred fordeling av midlene. Resten av rammen (500 millioner kroner) fordeles etter søknad. Søkere vil kunne få dekket kostnader til tilpasning av aktiviteter og tilbud som følge av Covid-19, merkostnader som følge av smitteverntilpasninger og tap av publikumsinntekter, deltakeravgifter og leieinntekter som følge av publikums- eller deltakerrestriksjoner.
Jeg er klar over at smittesituasjonen hittil i 2021 har gjort det vanskelig for organisasjonene å avholde aktiviteter og arrangement, og at de derfor ikke kan motta mye støtte gjennom den søknadsbaserte delen av ordningen. Jeg arbeider nå for å gjøre nødvendige justeringer slik at ordningen er bedre tilpasset smittesituasjonen. Jeg har mottatt flere innspill fra organisasjonene om dette.
Avslutningsvis vil jeg få påpeke at mitt mål ligger fast, og det er å hjelpe flest mulig i min sektor best mulig. Jeg er klar over problematikken som følger med at arrangement og aktiviteter må avlyses, og vi jobber for å finne gode løsninger.