Ruth Grung (A): En rekke mindre industribedrifter er ikke en del av det europeiske kvotesystemet, konkurrerer i det globale markedet og har i dag ikke alternative energikilder med lavere utslipp og vil bli hardt rammet av en kvotepris som er høyere enn konkurrentene. Det gjelder Figgjo porselen, Gyproc, Benteler Automotive Raufoss, Metallco Aluminium, Hydro Aluminium Rolled Products og REAL Alloy. De ønsker å legge om produksjonen, men trenger forutsigbarhet.
Vil statsråden ta initiativ til et klimapartnerskap slik Danmark og Nederland har gjort?
Begrunnelse
Stor andel av bedriftene i Norge består av små og mellomstore bedrifter. Mange er familieeide industribedrifter. De står for en stor andel av sysselsetting, nyskaping og verdiskaping.
De nevnte bedriftene er konkurranseutsatte mindre industri som konkurrerer i et globalt marked og frem til i år har vært fritatt fra avgiften:
Fredrikstad i Viken: Gyproc har 80 ansatte. De lager gipsbaserte byggplater. De kan få økt kostnaden fra 1 million i 2021 til 29 millioner kroner i 2030 om avgiften tredobles.
Raufoss i Innlandet: Benteler sysselsetter 520 ansatte. Bildelprodusenten kan få økt avgiften fra 740.000 kroner i år til 20 millioner i 2030.
Sandnes utenfor Stavanger: Den familieeide porselensfabrikken har vel 60 ansatte. Kostnadene kan bli økt fra 100.000 kroner i år til 2,8 millioner om ni år.
Vestre Toten i Innlandet: Metallco Aluminium har vel 30 ansatte. De tar imot skrot fra aluminium som smeltes om til nye bildeler. Avgiften kan bli økt fra 450.000 kroner til nesten 12 millioner i 2030.
Holmestrand i Vestfold og Telemark: Hydro Aluminium Rolled Products har 120 ansatte. Det er en lakkeringsavdeling som leverer resirkulert lakkert aluminiumsbånd til ulike formål. CO2 avgiften kan bli økt fra o,4 millioner til 11 millioner om ni år.
Ålgård i Rogaland: Ålgård Offset har 75 ansatte. Kostnadene for bedriften kan bli økt fra 60.000 til 1,6 millioner.
I Klimaplan har regjeringa foreslått at bedrifter skal kompenseres for økt avgift ved å senke skatter og avgifter. Det er ikke konkretisert om det skal spesial innrettes mot spesielt utsatte sektorer.
Arbeiderpartiet har foreslått at det inngås klimapartnerskapsavtaler mellom stat og bransjer med tydelige mål for reduserte utslipp.
I muntlig spørretime den 7.april svarte statsråden at disse bedriftene måtte søke Enova, men det var ingen garanti for at de ble prioritert. Disse utsatte industribedriftene trenger mer forutsigbarhet. Samtlige konkurrerer i et internasjonalt marked.
Figgjo porselen har lagt om alt de kan til alternativ fornybare energi, men trenger effekten fra naturgass i brenningsprosessen for å sikre kvalitet i produktene. Per i dag er det ikke nok biogass tilgjengelig for å erstatte naturgassen. En klimapartnerskapsavtale ville være et tjenlig verktøy for å gi forutsigbarhet i omstillingen.