Bård Hoksrud (FrP): Nå som det er kommet en avklaring fra EFTA om at yrkeskvalifikasjonsdirektivet ikke skal begrense bevegelsesfriheten i EU, kan man gjøre en ny vurdering om at medisinstudenter i Danmark kan slippe å gå "dobbelt turnus»?
Begrunnelse
Viser til mitt tidligere spørsmål Dokument nr. 15:833 (2020-2021) om godkjennelsen av Dansk turnustjeneste (KBU) mot LIS1 og muligheten for at disse medisinstudentene kan slippe å gå dobbel turnus. I etterkant av svaret fra statsråden har det kommet en EFTA dom etter at en tannlege utdannet i Danmark, gikk til sak mot myndighetene for å ikke få autorisasjon. Altså en konflikt som er overførbar til saken for medisinstudentene i Danmark. I EFTA dommen kommer de fram til en tolkning av yrkeskvalfikasjonsdirektivet, som jeg oppfatter konkluderer annerledes enn den tolkningen som Norge har lagt til grunn. (Dom i sak E-3/20 Den norske stat mot Anniken Jenny Lindberg)
I dommen fra EFTA står det blant annet -Det er ikke noe i selve direktivet som tilsier at det var ment å begrense utøvelsen av grunnleggende friheter slik disse var blitt tolket innenfor rammen av de foregående direktiver om godkjenning av yrkeskvalifikasjoner. Tvert imot, som det fremgår av betraktningene 9 og 14, er direktivets mål å omorganisere og forenkle anvendelsen av de foregående direktiver om godkjenning av yrkeskvalifikasjoner og dermed å støtte den frie bevegelighet og etableringsadgang for yrkesutøvere.
-Direktivets formål er, som det fremgår av direktivet artikkel 1 og EØS-avtalen artikkel 30, å legge til rette for gjensidig godkjenning av diplomer, eksamensbevis og andre kvalifikasjonsbevis ved å fastsette regler og felles kriterier som i størst mulig grad skal sikre automatisk godkjenning av disse yrkeskvalifikasjoner og dermed gjøre godkjenningsprosessen mer forutsigbar og effektiv for søkeren. Direktivet har ikke til formål å gjøre godkjenningen av yrkeskvalifikasjoner vanskeligere i situasjoner.