Skriftlig spørsmål fra Erlend Wiborg (FrP) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:1958 (2020-2021)
Innlevert: 18.04.2021
Sendt: 19.04.2021
Besvart: 27.04.2021 av arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen

Erlend Wiborg (FrP)

Spørsmål

Erlend Wiborg (FrP): Hvor mange uker/måneder må en rumener bosatt i Romania motta den særnorske EØS kompensasjonen regjeringen sammen med SP, AP og SV nylig innførte for at nivået tilsvarer en gjennomsnittlig årsinntekt i Romania?

Begrunnelse

SP, AP, SV og regjeringspartiene innførte nylig en særnorsk kompensasjonsordning for EØS borgere bosatt i andre EØS land enn Norge. Inntektsnivået og kostnadsnivået i f.eks. Romania er vesentlig lavere enn i Norge. Tidligere har regjeringen ønsket å kostnadsjustere ytelser for nordmenn som bosetter seg i andre land ut fra kostnadsnivået i det respektive landet de bosetter seg i. Dette har regjeringen valgt å ikke å gjøre i denne nye ordningen som koster norske skattebetalere over en kvart milliard kroner hver eneste måned.
Jeg ber derfor regjeringen om å beregne hvor lenge en mottaker av den nye kompensasjonsordningen må motta den for at det skal tilsvare en gjennomsnittlig årsinntekt i Romania. Ber om at man legger til grunn at inntekten opprinnelig var på 6G som er grensen i ordningen som er vedtatt.

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Svar

Torbjørn Røe Isaksen: Regjeringen innførte en ny kompensasjonsordning for utenlandske arbeidstakere som ikke kommer seg på jobb i Norge på grunn av strenge innreiserestriksjoner. Situasjonen er svært vanskelig for mange utlendinger som jobber i Norge og bor i andre land. Etter at grensen stengte 29. januar, har de ikke hatt mulighet til å komme på jobb og mange har ikke fått lønn. Den nye kompensasjonsordningen vil gjelder for pendlere bosatt i EØS-området som er rammet av de stengte grensene.
De berørte arbeidstakerne får en kompensasjon på 70 prosent av sykepengegrunnlaget opp til 6 G. Det gir om lag samme kompensasjon som arbeidstakerne ville fått dersom de var permitterte. Arbeidsgiver får ansvar for å forskuttere kompensasjonen og får deretter refundert beløpet gjennom Nav.
Representanten Wiborg ber om en sammenlikning av EØS-kompensasjonsordningen med utgangspunkt i en inntekt på 6 G i Norge og gjennomsnittlig årsinntekt i Romania. Årlig gjennomsnittlig inntekt for en enslig person uten barn i Romania, er ifølge Eurostat 8 495 EUR i 2020. Omregnet til norske kroner, basert på gjennomsnittlig årlig vekslingskurs i 2020, utgjør dette om lag 91 000 NOK.
En person som jobber i Norge med årlig inntekt på 6 G og som oppfyller inngangsvilkårene til rett på EØS-kompensasjonsordningen, vil ha rett på en inntekt som tilsvarer en årsinntekt på 425 674 kroner. Under disse forutsetningene vil det ta rett i underkant av tre måneder, eller om lag 11 uker, for at inntekten fra EØS-kompensasjonsordningen skal tilsvare om lag 91 000 kroner. Dersom en hadde sammenlignet med den faktisk tapte lønnsinntekten i dette eksemplet, blir det tilsvarende antall uker under 8.
I Norge er gjennomsnittlig inntekt for en enslig person uten barn 42 443 EUR, eller om lag 455 000 NOK. Per 1. mai 2020 tilsvarte 6 G om lag 608 000 NOK, altså klart mer enn gjennomsnittlig inntekt i Norge. En person som tjener over gjennomsnittlig årsinntekt i Norge, ville trolig også tjent over gjennomsnittlig årsinntekt i Romania, dvs. at eksemplet ovenfor neppe er representativt.
Personer som ufrivillig rammes av strenge innreiserestriksjoner og taper lønnsinntekt i Norge, bør kompenseres. Kompensasjonen skal delvis dekke for den tapte lønnsinntekten, uavhengig av hvilket land arbeidstakeren bor i. Verdien av kompensasjonsordningen vil alltid være lavere enn den tapte lønnsinntekten, og er som nevnt på nivå med det arbeidsledige eller permitterte ville mottatt.
Ordningen er altså basert på en vurdering av hvilke konsekvenser det er rimelig å pålegge arbeidstakere i det norske arbeidsmarkedet som er utestengt fra sitt arbeid som følge av myndighetspåførte smitteverntiltak. Ordningen er midlertidig og vil bare videreføres så lenge innreiserestriksjonene for denne gruppen er nødvendig å opprettholde.