Skriftlig spørsmål fra Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1959 (2020-2021)
Innlevert: 18.04.2021
Sendt: 19.04.2021
Besvart: 26.04.2021 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp)

Spørsmål

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp): Nobels Fredssenter forvalter det som Norge er kanskje mest kjent for i utlandet og har naturlig nok flest utenlandske besøkende. Sammenliknet med budsjett hadde de et tap i egeninntekter på 19,6 millioner i fjor, og fikk kun 1,9 millioner kroner i offentlig kompensasjon. De oppfylte alle kravene i tilskuddet på 35 MNOK som ble delt ut i mars, men fikk ingenting.
Hvordan vil statsråden sikre at Nobels Fredssenter framover får de midlene de trenger til forsvarlig drift?

Begrunnelse

Nobels Fredssenter, som er museet for Nobels fredspris, har naturlig nok en stor andel utenlandske besøkende. Museet har dermed blitt hardt rammet av koronarestriksjonene. Sammenliknet med budsjett hadde Nobels Fredssenter et tap i egeninntekter på 19,6 millioner i fjor, men mottok kun 1,9 millioner i offentlig kompensasjon. I mars ble det delt ut et tilskudd på 35 MNOK til de museene som har mindre enn 60 % offentlig støtte, slik tilfellet er med Nobels Fredssenter. Museet utfylte alle kriteriene for dette tilskuddet, men fikk ikke ta del i støtten, noe som på undertegnede virker underlig. Nå frykter også museet at de skal komme ekstra dårlig ut når kompensasjonsordningene for våren fastsettes, fordi de andre museene med høy andel egeninntekt allerede er blitt tilgodesett.
De har også fått avslag på våre søknader til stimuleringsordningen, blant annet ble søknad om tilskudd til utvikling av utstilling i forbindelse med Fredsprisutstillingen 2020 som er planlagt åpnet mai/juni og som skal stå frem til november i år, avkortet med 80% fordi ordningen kun gjelder frem til juni. Kostnaden ved å utvikle en utstilling er lik, om den skal stå frem til juni eller helt til november. Om de vil få de resterende 80% etter sommeren er høyst uvisst, både fordi ordningen ikke er lansert og fordi de jo ikke kan søke enda. Dermed har de kun 126.000 kroner og ikke 650 000 å lage utstilling for.
De ansatte på Nobels Fredssenter bruker nå svært mye tid på å søke penger både på offentlige og private ordninger, fordi de er i en så presset økonomisk situasjon. De har de første tre månedene sendt inn to søknader til Kulturrådet om Stimuleringsstøtte, men har altså kun mottatt 126 000 av omsøkte 768 000. Ellers er alle andre tilgjengelige ordninger de kan søke på, øremerkete midler som eventuelt vil gi prosjektstøtte, men ingen av dem gir støtte til driften.

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: Nobels Fredssenter mottar årlig et betydelig driftstilskudd fra Kulturdepartementet. Tilskuddet er plassert på egen post under budsjettkapittel 325 Allmenne kulturformål, post 82. I 2021 utgjør tilskuddet kr 33 645 000. I budsjettproposisjonen heter det at "Bevilgningen omfatter tilskudd til drift av Nobels Fredssenter. Hoveddelen av driftsutgiftene, utstillinger og fornyelser av disse, særskilte arrangementer og andre aktiviteter forutsettes dekket ved andre inntekter."
For fjoråret fikk Fredssenteret støtte fra Kulturrådets kompensasjonsordning med om lag 1,9 mill. kroner. Jeg legger til grunn at senteret også i år vil søke på Kulturrådets ordninger.
For tiden er senteret, som alle andre formidlingsarenaer i hovedstaden, helt stengt for publikum, og det pågår ombyggingsarbeider i deler av lokalene.
I mars dette år tildelte Kulturdepartementet til sammen 35 mill. kroner som særskilt ekstratilskudd til noen museer i det nasjonale museumsnettverket og andre museer på statsbudsjettets kapittel 328 Museer m.m. Dette ble fordelt på 9 museer. Disse museene har gjennomgående store samlinger som representerer uerstattelige historiske verdier, og som krever løpende forvaltning og sikring. Nobels Fredssenter får støtte fra statsbudsjettets kapittel 325 Allmenne kulturformål, post 82, og har ikke slike oppgaver.
Jeg har tillit til at Nobels Fredssenter i likhet med andre aktører i kulturlivet vil gjøre nødvendige tilpasninger av virksomheten i påvente av full gjenåpning av samfunnet.