Skriftlig spørsmål fra Sivert Bjørnstad (FrP) til næringsministeren

Dokument nr. 15:1968 (2020-2021)
Innlevert: 19.04.2021
Sendt: 20.04.2021
Besvart: 27.04.2021 av næringsminister Iselin Nybø

Sivert Bjørnstad (FrP)

Spørsmål

Sivert Bjørnstad (FrP): Kan næringsministeren avklare hva som er avgrensningen mellom en støtteberettiget hovedansvarlig for et stort publikumsåpent arrangement, og en ikke-støtteberettiget hovedansvarlig?

Begrunnelse

Jeg er kjent med at Expo Team AS, en viktig samarbeidspartner og tilrettelegger for en rekke tivoliarrangement, har fått avslag fra Innovasjon Norge på en søknad om kompensasjon for tapte inntekter på grunn av kanselleringer under «støtteordning for store publikumsåpne arrangementer». Innovasjon Norge begrunner avslaget med at den aktuelle støtteordningen retter seg mot arrangører og medarrangører, og at Expo Teams AS ikke innehar noen av disse rollene. Støtteordningen åpner også opp for at den som har hovedansvaret for gjennomføring av arrangementet kan søke om kompensasjon: «Dersom en annen virksomhet hadde hovedansvaret for gjennomføring av arrangementet og dermed i all hovedsak hadde de faktiske kostnadene og tapene knyttet til arrangementet, kan denne virksomheten også søke støtte.»
Selv om Expo Team AS ikke er arrangør eller medarrangør av arrangementene, utøver selskapet i praksis en arrangørs og medarrangørs oppgaver, og anses som hovedansvarlig for arrangementene. Dette er fordi selskapet utfører flere kjerneoppgaver som tivoliene selv ikke kan gjøre grunnet omreisende virksomhet. Det fremheves av flere av tivoliene at arrangementene det ble søkt om kompensasjon for ikke kunne ha vært gjennomført uten rollen til Expo Team AS.
Det fremstår som at dette er en gråsone i støtteordningen, der en aktør som i praksis har hovedansvaret for store publikumsarrangement likevel ikke er berettiget til støtte.

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Støtteordningen for store publikumsåpne arrangementer forvaltes av Innovasjon Norge, og rammene for ordningen er fastlagt i oppdragsbrev med retningslinjer. Der fremgår det at hovedregelen er at kun arrangementets juridiske eier kan søke om støtte. Det er imidlertid, som representanten påpeker, åpnet for at en medarrangør kan søke. Dersom en annen virksomhet (enn juridisk eier) hadde hovedansvaret for gjennomføring av arrangementet og dermed i all hovedsak hadde de faktiske kostnadene og tapene knyttet til arrangementet, kan denne virksomheten også søke støtte i ordningen. Rollen som medarrangør må bekreftes av juridisk eier av arrangementet i søknad om tilskudd. For øvrig gjelder samme vurderings-kriterier mht. søknader fra medarrangør og juridisk eier. Det er Innovasjon Norge som er forvalter av ordningen, og som gjør vurderinger av søknadene og fatter vedtak. Jeg har tillit til at Innovasjon Norge utfører denne jobben på en god måte. For mer utfyllende informasjon om ordningen viser jeg til Innovasjon Norges nettsider.
Formålet med støtteordningen for store publikumsåpne arrangementer er å stimulere til opprettholdelse av store publikumsåpne arrangementer av nasjonal eller regional verdi som står i fare for å forsvinne på grunn av økonomiske tap knyttet til pålegg og råd gitt av myndighetene som følge av Covid-19-utbruddet. Arrangører og medarrangører av store publikumsåpne arrangementer kan søke om støtte under ordningen, og i dette ligger det en avgrensning mot underleverandører.
Det er opprettet flere ordninger som er relevante for aktører som Expo Team AS. Tilskuddsordningen for bedriftsutvikling i event- og reiselivsnæringen er et eksempel. Ordningen skal gi tilgang til likviditet for selskaper i event- og reiselivsnæringene med et omsetningsfall grunnet pandemisituasjonen, slik at de kan gjennomføre fremtidige omstillingsprosjekter for å tilpasse seg smitteverntiltak og endringer i event- og reiselivsmarkedet. I 2020 ble det gjennomført to utlysninger på til sammen 550 mill. kroner. Stortinget har på bakgrunn av forslag fra regjeringen bevilget ytterligere 1 mrd. kroner til ordningen, som forvaltes av Innovasjon Norge. I tillegg er det etablert en rekke ordninger under Kulturdepartementet som er relevante for underleverandører i kultursektoren.
Underleverandører kan på lik linje med andre bedrifter søke om midler fra de generelle ordningene som er opprettet for å hjelpe næringslivet gjennom koronapandemien. Kompensasjonsordningen for næringslivet er en av disse. Ordningen gir kompensasjon for faste, uunngåelige kostnader til foretak som har hatt omsetningsfall på 30 prosent eller mer, sammenliknet med en referanseperiode. Videre har regjeringen gjennom koronapandemien gjort en rekke midlertidige endringer i skatter, avgifter, og i permitterings- og dagpengeregelverket for å unngå unødvendige oppsigelser og gi både arbeidstakere og arbeidsgivere mer forutsigbarhet i en vanskelig tid.
Den kommunale kompensasjonsordningen til lokale virksomheter er også relevant for virksomheter innenfor arrangementsnæringen. Hensikten med ordningen er å sette kommunene bedre i stand til å avhjelpe situasjonen for lokale virksomheter som er rammet av lokale eller nasjonale smitteverntiltak. Kommunene kjenner det lokale næringslivet bedre enn sentrale myndigheter, og kan sette inn innsats raskt der de lokale behovene er størst. Under ordningen har kommunene betydelig frihet til å tilpasse støtten til næringslivet, avhengig av den lokale situasjonen. Det er totalt bevilget 1,75 mrd. kroner til ordningen i 2021, og i forbindelse med nasjonale innstramminger i smitteverntiltakene 23. mars 2021 varslet regjeringen at vi vil øke bevilgningen med 500 mill. kroner i revidert nasjonalbudsjett for 2021.
Smittesituasjonen er fremdeles uoversiktlig. Vi vil ha økonomiske tiltak så lenge pandemien gjør det nødvendig, men det er viktig at tiltakene tilpasses smittesituasjonen. Jeg vil oppfordre Expo Team AS og andre aktører til å fortsette å benytte seg av ordningene som er etablert.