Skriftlig spørsmål fra Gisle Meininger Saudland (FrP) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:2003 (2020-2021)
Innlevert: 22.04.2021
Sendt: 23.04.2021
Besvart: 30.04.2021 av olje- og energiminister Tina Bru

Gisle Meininger Saudland (FrP)

Spørsmål

Gisle Meininger Saudland (FrP): Hvordan vil statsråden sikre at områder med nærhet til utbyggingsområdene f.eks. i Sørlige Nordsjø II tar del i verdiskapningen og utviklingen, og hva vil statsråden gjøre for å sikre at ny teknologi utvikles i forbindelse med de nye utbyggingene?

Begrunnelse

Flytende havvind blir pekt på som en av Norges fremtidsnæringer og satsing på flytende havvind kan bli en viktig ny, norsk eksportnæring. Det er mulig fordi Norge bl.a. har sterke fagmiljøer knyttet til maritim næring og olje- og gass.
Landsdelen undertegnede kommer fra har både sterke kompetansemiljøer og nærhet til potensielle utbyggingsområder i Nordsjøen. Jeg vil spesielt peke på nærheten fra Sørlige Nordsjø II til Lista flypark i Farsund kommune og de industrielle muligheter som kan oppstå om det er vilje til det. Det er også viktig å få en leverandørindustri og utvikle kompetanse og konkurransekraft i hele verdikjeden, slik vi har gjort innen petroleumsnæringen.
Videre når nye offshore vindturbinparker skal bygges så har aktører selv fremmet ønske om at denne anledningen må benyttes for å utvikle ny teknologi som kan gi norske leverandørbedrifter nye produkter egnet for eksport. Slik teknologiutvikling kan ifølge aktørene sikres gjennom føringer i veilederen for utbygging samt støtteordninger for utvikling av ny teknologi. F.eks. ved å øremerke en andel av vindmøllene for utvikling av ny teknologi.

Tina Bru (H)

Svar

Tina Bru: I forbindelse med at havenergilovforskriften trådte i kraft ved årsskiftet og områdene Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II ble åpnet for fornybar energi til havs, har industrien vist stor interesse for å utvikle havvindprosjekter i de åpnede områdene.
Departementet jobber nå med en stortingsmelding om langsiktig verdiskaping fra norske energiressurser. Meldingen skal omhandle hvilke muligheter energiressursene gir Norge som energinasjon, og se de ulike energiressursene i sammenheng. Vindkraft til havs blir et viktig tema i denne meldingen.
For meg er det et mål at utbygging av havvind skal skape størst mulig verdier for samfunnet. Det er ønskelig at det ved planlegging av en ny utbygging skal legges til rette for positive lokale og regionale ringvirkninger, innenfor rammene av gjeldende konkurranseregelverk. Ringvirkninger vil være tema i veilederen som er under utarbeidelse. Departementets arbeid med reguleringene skal være med å sikre god behandling av enkeltsaker ved utbygging av havvindanlegg.
Vi har et godt utgangspunkt for å skape nye lønnsomme arbeidsplasser og industriell utvikling knyttet til utvikling av havvind i Norge. Norske leverandører kan levere i hele verdikjeden. På Hywind Tampen, som er under utbygging, kommer om lag 50 pst. av leveransene fra norske bedrifter. Norske bedrifter er konkurransedyktige og vinner kontrakter i konkurranse med utenlandske aktører. Erfaringene fra Hywind Tampen vil styrke konkurransekraften i den norske leverandørkjeden for flytende havvind slik at norske bedrifter står sterkere når det skal konkurreres om fremtidige kontrakter i Norge eller internasjonalt.
Vi har et godt virkemiddelapparat i Norge. Gjennom Enova gis det støtte til teknologiutvikling, og Equinors Hywind Tampen har fått 2,3 mrd. kroner i støtte i konkurranse med andre gode energi- og klimateknologiprosjekter. Enova vil også i tiden fremover kunne gi støtte til teknologiutvikling innen havvind.
Jeg tror, som representanten Saudland, at havvind er en mulighet for norsk eksportnæring og norske bedrifter som besitter etterspurt teknologi og kompetanse. Utviklingen går raskt internasjonalt. I 2019 omsatte norske leverandører for over 11 mrd. kroner innen havvind, for det meste bunnfast i det internasjonale markedet.