Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:2023 (2020-2021)
Innlevert: 25.04.2021
Sendt: 26.04.2021
Besvart: 03.05.2021 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Mener kulturministeren at støtteordningene til kulturlivet bidrar nok til å opprettholde landets mat- og drikkefestivaler, og hvis ikke, hva akter kulturministeren å foreta seg for å redde disse festivalene?

Begrunnelse

I statsrådens svar til representanten Morten Ørsal Johansen på et lignende spørsmål datert 09.03.2021 opplyser han om at mat- og drikkefestivalene kan søke støtte gjennom regjeringens tilskuddsordning til store publikumsåpne arrangementer.
Etter samtale med flere arrangører av norske mat- og drikkefestivaler har det kommet frem at heller ikke denne tilskuddsordningen klarer å fange opp støtte til billettrefusjon, eller støtte til manglende billettsalg som følge av nedstengning grunnet COVID-19 pandemien. Arrangørene får sin inntekt av nettopp billettinntekter, og det er derfor viktig at en støtteordning tar høyde for dette. Et eksempel er Oslo Ginfestival som ble avspist med støtte pålydende rundt to prosent av sitt reelle inntektsbortfall.
Andre ordninger som kunne ha vært aktuelle er administrert av Kulturrådet. Ordninger kulturministeren tidligere har uttalt at han har holdt på en armlengdes avstand, slik at kulturlivet selv kan bestemme hvilke aktører de mener oppfyller kriteriene innen det noe uklare kulturbegrepet. Kulturrådet har en åpenbar egeninteresse av å definere kultur, og dermed støtteberettigede, på en slik måte at bare deres "egne” kunstretninger, herunder litteratur, musikk, scenekunst, og visuell kunst får støtte.
Det er klart begrepet kunst kan defineres ulikt, men undertegnede mener at mat- og drikkekultur definitivt har en viktig plass i norsk kulturliv, og at den er til glede for mange nordmenn. Viktige ambassadører og arenaer for denne kulturen står nå i fare for å forsvinne, grunnet regjeringens passivitet, og Kulturrådets snevre definisjon av kultur.
Jeg håper at kulturministeren setter seg ned med den hardt rammede bransjen og ser på hvilke tiltak som kan gjennomføres raskt for å hjelpe disse aktørene.

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: Mat- og drikkefestivaler er viktige både for mat- og drikkekulturen og for å bidra til verdiskaping og næringsutvikling i alle deler av landet. Men denne type festivaler omfattes ikke av stimulerings- og kompensasjonsordningene for kulturlivet som regjeringen har etablert i koronasituasjonen.
Ordningene under Kulturdepartementet legger et sektororientert kulturbegrep til grunn. Selve hovedkriteriet for å definere hvem som kan være mottakere i ordningene, knytter seg til dette begrepet. Både kompensasjonsordningen og stimuleringsordningen for kultursektoren er rettet inn mot kulturarrangementer. I stimuleringsordningen er dette definert som "arrangement som i hovedsak formidler et kulturelt eller kunstnerisk innhold". Kompensasjonsordningen omfatter arrangører som i hovedsak formidler eller gjør kunst og kultur tilgjengelig for allmennheten. Dette gjør at ordningene er avgrenset mot arrangementer som blant annet mat- og drikkefestivaler.
Regjeringens tilskuddsordning til store publikumsåpne arrangementer ligger under Nærings- og fiskeridepartementet og administreres av Innovasjon Norge. Denne ordningen er innrettet nettopp for å møte behovene til arrangementer som ikke dekkes av kompensasjonsordningene for kultursektoren, men som har tilsvarende utfordringer som følge av myndighetenes pålegg i forbindelse med pandemien. Denne ordningen finnes det mer informasjon om her: Støtteordning for store publikumsåpne arrangementer (innovasjonnorge.no).