Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:2024 (2020-2021) Innlevert: 25.04.2021 Sendt: 26.04.2021 Besvart: 29.04.2021 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland
Jenny Klinge (Sp): Hvilket lovgrunnlag bygger statsråden på når hun hevder at overtallige domstolledere vil ha arbeidsplikt i dømmende stillinger?
Monica Mæland: Det er bred enighet om at saklig og generell omorganisering av statlig virksomhet kan skje i atskillig omfang og uten hinder av Grunnloven § 22 annet ledd, og det anses som sikker rett at embetsmenn helt eller delvis kan fratas sine stillingers funksjoner som ledd i en slik omorganisering. I forbindelse med strukturendringene i domstolene har både Dommerforeningen og Domstoladministrasjonen innhentet eksterne utredninger om de tidligere domstolledernes stillingsvern, fra henholdsvis Arntzen de Besche Advokatfirma AS og Advokatfirmaet BAHR AS. Begge konkluderer med at det ikke er noe til hinder for at tidligere domstolledere kan pålegges å gå over i ordinære dommerstillinger med full arbeidsplikt, mot bibehold av lønn, tittel og lønnsutvikling. Jeg registrerer at enkelte stemmer i debatten mener at tidligere domstolledere skal ha krav på å motta full lønn frem til pensjonsalder uten å arbeide. Dette er jeg både rettslig og prinsipielt uenig i. Jeg viser til de nevnte utredningene, som gir en grundig gjennomgang av rettskildene og de relevante hensynene på området, og som underbygger at tidligere domstolledere har rett og plikt til å videreføre sitt arbeid i dømmende stillinger, jf. mitt svar på skriftlig spørsmål nr. 1956.