Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:2035 (2020-2021)
Innlevert: 26.04.2021
Sendt: 27.04.2021
Besvart: 03.05.2021 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Kan ministeren gi et tydelig og klart svar til barn og unge om det blir festhelg for barnefotballen?

Begrunnelse

Idrettsklubber rundt om i landet mister nå viktige inntekter som følge av koronarestriksjoner. Det er mange som er bekymret for at dette kan gå utover barnas aktivitetstilbud.
Det er 7 uker til Norges største barneturnering (Voss cup) skulle ha vært gjennomført, 11.-13. juni. Arrangøren har fremdeles ikke fått noe svar på hvor stort arrangement de kan planlegge for, og hvordan man evt. kan gjennomføre, eller om de må avlyse.
Spørsmålsstiller skjønner godt at denne uforutsigbarheten tærer på arrangører, lokalt reiseliv og næringsliv, foreldre, trenere og ikke minst de unge og barna selv.
På toppen av dette fremstår det som svært uklart hvordan kompensasjonsordning ved evt. reduserte og avlyste arrangement vil bli.
Det er på overtid og man forventer nå at regjeringen spiller ball eller blåser i fløyten.

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: Jeg deler representantens bekymring for hvordan barn og unge påvirkes av manglende aktivitetstilbud under pandemien. Mitt mål står fast: å hjelpe idretten, frivilligheten og kulturlivet gjennom denne vanskelige perioden.
Spørsmålet om hvor stort arrangement man kan planlegge for og hvordan det eventuelt kan gjennomføres, kan ikke jeg som kulturminister besvare fullt ut. Det er avhengig av smitteutviklingen i tiden fremover, og hvilke lokale smittevernsrestriksjoner som er gjeldende i juni. Her må arrangøren ha tett kontakt med lokale smittevernsmyndigheter.
Regjeringen la 7. april frem en gjenåpningsplan i fire trinn. Beslutningen om når vi skal gå videre til neste trinn tas på bakgrunn av data, ikke datoer. Det er utviklingen i smittesituasjonen, kapasitet i helsetjenesten og hvor mange som er vaksinert som avgjør.
Samtidig vet jeg at veldig mange er ekstra spent på sommerens festivaler, spel, sommerleirer og cuper. Regjeringen har varslet at vi vil komme tilbake i første halvdel av mai med regler for store utendørsarrangementer. Jeg vet at det er sent for mange, men det er dessverre ikke mulig for noen å forutsi smitteutviklingen lang tid i forveien. Hvis vi skulle gått ut med regler tidligere ville dessuten reglene sannsynligvis vært enda strengere enn det vi kan tillate oss i mai. Jeg er opptatt av at helsemyndighetene skal gi lettelser som er godt tilpasset situasjonen og som ikke må strammes inn igjen etter kort tid. Både jeg og helsemyndighetene er derfor i dialog med flere aktører på feltet om hvordan det er mulig å gjennomføre trygge arrangementer.
Når det gjelder økonomiske støtteordninger er det stimuleringsordningen for frivillighetssektoren som er aktuell for denne arrangøren. Denne ordningen var på høring til organisasjonene i januar og regelverket ble offentliggjort før påske. Det skal derfor ikke være uklart hva som dekkes i ordningen. I regelverket står det tydelig at ved helt eller delvis gjennomført arrangement eller aktivitet kan det søkes om å få dekket differansen mellom faktiske inntekter og faktiske kostnader knyttet til arrangementet. Dersom arrangementet avlyses dekkes påløpte og uunngåelige kostnader. Dette vil si at det absolutt har vært mulig å planlegge et idrettsarrangement slik det refereres til.
Jeg er fullt klar over at smittesituasjonen de siste månedene har vært svært krevende for frivilligheten, og at de fleste organisasjoner har vært nødt til å avlyse sine aktiviteter. Da vi utformet denne ordningen forventet vi at samfunnet ville gjenåpnes gradvis denne våren. Det har ikke slått til, og jeg har derfor sett behovet for å justere ordningen slik at den i større grad dekker inntektsbortfall. Etter en rekke samtaler med frivilligheten har vi nå kommet frem til en løsning, slik at ordningen i større grad kompenserer for bortfalte inntekter både ved avholdte og avlyste arrangementer. Denne justeringen må godkjennes av ESA før den trer i kraft. Vi arbeider også hardt for å lansere søknadsskjema så raskt som mulig, i tillegg til en god veileder. Det vil gi mer forutsigbarhet og trygghet for sektoren.