Skriftlig spørsmål fra Siv Mossleth (Sp) til næringsministeren

Dokument nr. 15:2036 (2020-2021)
Innlevert: 27.04.2021
Sendt: 27.04.2021
Besvart: 04.05.2021 av næringsminister Iselin Nybø

Siv Mossleth (Sp)

Spørsmål

Siv Mossleth (Sp): I nysatsingen Grønn plattform er det satt kriterier som gjør at bare institutter kan lede prosjekter som finansieres gjennom Norges Forskningsråd. Nordland og Finnmark har færrest institutter i dette landet, så kriteriet virker negativt for satsing gjennom Grønn plattform i Nordland og Finnmark.
Hva er grunnen til at ikke Nord Universitet kan lede prosjektene innen Kompetanse og samarbeidsprosjekter hos Norges Forskningsråd – til tross for sterk anvendt FOU kompetanse og at universiteter normalt får delta i dette programmet?

Begrunnelse

Grønn plattform er fremstilt som et meget viktig initiativ for omstilling av Norsk økonomi, bortsett fra i Nord Norge. Programmet er laget for instituttsektoren i samarbeid med næringslivet og har ekskludert universiteter fra å stå som søker. Deler av Norge som har svak instituttsektor, som Nordland og Finnmark og er da ekskludert fra ordningen. Fiskeri- og havbruksnæringen er viktig for det grønne skiftet, og 60 prosent av den norske sjømatproduksjon, når fangst og havbruk slås sammen kommer fra Nord Norge. Havbruksnæringen har flere prosjekter inn mot grønn omstilling og har en sterk motivasjon for å kunne søke grønn plattform prosjekter sammen med forskningsmiljøer lokalisert i Nord Norge.
Det kom to nye NOU-er før jul. Den ene ledet av Distriktsnæringsutvalget “NOU 2020: 12 Næringslivets betydning for levende og bærekraftige lokalsamfunn“, den andre ledet av Demografiutvalget “Det handler om Norge. Bærekraft i hele landet. Utredning om konsekvenser av demografiutfordringer i distriktene“.
Disse meldingene løfter frem behovet for å styrke satsning på forskning og innovasjonsarbeid i hele landet. Nord Norge er en ledende sjømatregion, hvor universitetene har en svært viktig rolle innen både grunnforskning og anvendt forskning.

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Grønn plattform er en viktig del av regjeringens politikk for lønnsom, grønn næringsutvikling i hele landet. Plattformen skal gjøre det mulig å realisere ambisiøse prosjekter der næringslivet og forskningsinstitusjoner samarbeider.
Det er ikke riktig at bare institutter kan være prosjektledere. Både bedrifter og institutter kan lede delprosjekter, men en bedrift må stå som avsender på søknaden. Universiteter og høyskoler kan delta i prosjekter, men kan ikke være prosjektledere. Alle konsortiene må ha med minst to bedrifter og bedriftene skal bidra til finansiering av alle delprosjektene. Alle hovedprosjekter må ha minst ett bedriftsledet delprosjekt og alle delprosjekt må inkludere en plan for gjennomføring, kommersialisering, skalering og/eller eksport. Dette er for å sikre at prosjektene skal være næringsrelevante. Forskningsrådet har andre programmer som skal finansiere akademisk forskning der hovedformålet er publiseringer og forskning av høy kvalitet. Deltakelse fra universiteter og høyskoler er imidlertid positivt også i Grønn plattform fordi mange av disse har miljøer som er sterke på anvendt forskning.
Det er for tidlig å si noe om hvordan fordelingen av hovedprosjektene vil bli på næring og geografisk. Foreløpig er det kun forprosjekter som har fått finansiering. Fordelingen av forprosjekter viser imidlertid at tre prosjekter i Nordland og fem i Troms og Finnmark har fått godkjenning. To av forprosjektene er i Finnmark.
Grønn plattform bygger på eksisterende programmer og ordninger hos virkemiddelaktørene. Disse programmene har midler også utenfor Grønn plattform. Havbruksnæringen er en av næringene som har størst uttelling i Miljøteknologiordningen. Det bør derfor fremdeles være gode muligheter for gode, grønne prosjekter både i Nord-Norge og i havbruksnæringen.