Skriftlig spørsmål fra Nicholas Wilkinson (SV) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:2053 (2020-2021)
Innlevert: 27.04.2021
Sendt: 28.04.2021
Besvart: 04.05.2021 av forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim

Nicholas Wilkinson (SV)

Spørsmål

Nicholas Wilkinson (SV): Kan statsråden sikre en solid økonomisk krisepakke for psykisk helse i revidert Nasjonalbudsjett, slik blant annet SV i lengre tid har etterspurt?

Begrunnelse

I de omfattende undersøkelsen om studenters helse, SHoT kommer det fram at så mange som 45 prosent av studentene oppgir at de har eller har hatt alvorlige psykiske problemer. Samtidig vet vi at 32.000 barn, unge og voksne som ble henvist til behandling for psykiske problemer i 2020, ble avvist. Ansatte i både lavterskeltilbud og i spesialiserte tjenester har lenge ropt varsko om underbemanning og kapasitetsproblemer.

Henrik Asheim (H)

Svar

Henrik Asheim: Regjeringen er opptatt av studentenes situasjon og psykiske helse, men som representanten Wilkinson vet så kan ikke jeg gi noen lekkasjer fra revidert nasjonalbudsjett som ikke er lagt frem enda.
Helt siden Norge praktisk talt stengte ned 12.mars i fjor har jeg hatt jevnlig dialog med studentene, sektoren og samskipnadene. Helt siden det første møtet har vi alle sammen delt en felles bekymring, og det har vært ensomhet. Etter hvert som nytt kull startet høsten 2020 ble oppmerksomheten ekstra stor på førsteårsstudentene. Tallene vi har fått viser at det var riktig. De yngste sliter mest – og ber i minst grad om hjelp.
Det siste året har vi hatt to ekspertgrupper som har sett på studentenes situasjon både faglig og sosialt. Den første gruppen så spesielt på tiltak for å sikre god oppfølging av studentene, særlig med tanke på studentenes psykososiale liv, gjennomføring av eksamen og opprettholdelse av studieprogresjon. De understreket viktigheten av sosiale lavterskeltilbud og psykososiale tiltak for studentene, og regjeringen fulgte opp med penger. Vi legger til grunn at faglig og sosial trivsel henger sammen med psykisk helse, og har derfor tildelt penger til flere tiltak knyttet til alle disse tre tingene.
I statsbudsjettet for 2021 styrket vi studentsamskipnadene med 20 mill. kroner. I januar tildelte vi 10 mill. kroner til studentsamskipnadene til sosiale lavterskeltilbud for studentene. I februar tildelte vi ytterligere 20 mill. kroner til dette formålet, samt 50 mill. kroner til samskipnadene til å lønne studenter for å bidra til at sosiale tilbud når ut til studentene. Vi tildelte også 10 mill. kroner til psykisk helse, hvorav 8,5 mill. kroner til samskipnadenes psykiske helsetilbud og 1,5 mill. kroner til Mental Helse sin studenttelefon. I tillegg tildelte vi 150 mill. kroner til universiteter, høyskoler og fagskoler til å lønne studenter for å følge opp andre studenter faglig, for å sikre godt læringsutbytte, læringsmiljø og studieprogresjon. Utdanningsinstitusjonene og samskipnadene er godt i gang med å iverksette tiltaket ved å ansette studenter for å følge opp andre studenter. Vi forventer å se en positiv effekt både dette og neste semester.
Den andre ekspertgruppen så spesielt på tiltak for å sikre at færrest mulig studenter blir forsinket eller faller fra. Jeg mottok rapporten i april og har allerede bedt institusjonene om å vurdere tiltakene gruppen anbefaler.
Mange utdanningsinstitusjoner, studenter og andre peker på at det viktigste tiltaket for studentene er at samfunnet kan åpne igjen slik at studenter i større grad kan møtes faglig og sosialt på campus og leve et normalt studentliv. Regjeringen har derfor helt siden pandemien startet lagt vekt på å ha så åpne læresteder som mulig innenfor hva som er mulig smittevernfaglig. Etter at institusjonene åpnet igjen for studenter i april i fjor, er det kun noen få uker i starten av januar i år og rundt årets påske at regjeringen har anbefalt digital undervisning for alle. Utover dette har det vært store forskjeller mellom ulike deler av landet, for å sikre at tiltakene kun er strenge i de kommunene hvor smittesituasjonen krever det. På den måten har vi ønsket å gi institusjonene så stort handlingsrom som mulig til å selv vurdere tilgang til lærestedene ut fra de smitteverntiltakene som gjelder i den kommunen de er i.
Samtidig som vi jobber for gjenåpning er det viktig at vi ser nærmere på studentenes psykiske helse også på lang sikt. Vi har sett en forverring av studentenes psykiske helse også før pandemien. Som et første steg skal helse- og omsorgsministeren og jeg før sommeren ha et toppmøte om studenters psykiske helse hvor både sektoren og helselinjen kan møtes for å dele erfaringer og diskutere hvordan vi kan følge opp studentene på en god måte både på kort og lang sikt
Vi vil og vurdere behovet for et bedre kunnskapsgrunnlag om hva som ligger bak den bekymrende utviklingen i studenter sin psykiske helse. Vi ser at dette er en del av en større samfunnstrend, også internasjonalt, som vi trenger mer kunnskap om.