Skriftlig spørsmål fra Tellef Inge Mørland (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2060 (2020-2021)
Innlevert: 28.04.2021
Sendt: 29.04.2021
Besvart: 07.05.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Tellef Inge Mørland (A)

Spørsmål

Tellef Inge Mørland (A): Hvordan vil helseministeren sørge for at den offentlige tannhelsetjenesten raskest mulig tar igjen det økte etterslepet innen tannhelsebehandling for de gruppene fylkeskommunen har ansvaret for, slik som barn og unge, psykisk utviklingshemmede samt eldre med hjemmesykepleie eller i institusjon?

Begrunnelse

Nye tall fra Statistisk sentralbyrå, viser en drastisk økning i etterslepet når det gjelder pasientbehandling i den offentlige tannhelsetjenesten. Fra 2019 til 2020 har etterslepet for barn og unge mellom 3 og 18 år økt fra 53.864 pasienter til 133.286 pasienter, for psykisk utviklingshemmede over 18 år fra 954 til 2.483 pasienter, for eldre, langtidssyke og uføre i institusjonspleie er økningen fra 1.316 pasienter til 7.150 og for eldre, langtidssyke og uføre i hjemmesykepleie er økningen fra 3.312 til 8.225 pasienter. Manglende oppfølging av tannhelsen kan få store konsekvenser både for barn og unge, der dette vil kunne prege tannhelsen deres resten av livet, men også for eldre der tannhelsen er helt avgjørende for å sikre god ernæring.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Fylkeskommunen har plikt til å gi et regelmessig og oppsøkende tannhelsetilbud til grupper med rettigheter til vederlagsfri tannhelsetjenester, jf. tannhelsetjenesteloven § 1-3 første ledd.
Helsedirektoratet fikk i mars i oppdrag fra departementet å utforme og publisere faglige råd til tannhelsetjenesten knyttet til Covid-19-utbruddet. Rådene er en del av direktoratets koronaveileder, og tydeliggjør hvordan den offentlige og private tannhelsetjenesten skal forholde seg i perioden med særskilte tiltak, både med hensyn til begrensning av ordinær, planlagt virksomhet og eventuelle forpliktelser til å yte øyeblikkelig hjelp. De ble sist oppdatert 24. februar.
I privat og offentlig tannhelsetjeneste ble det kun utført nødvendig akuttbehandling fra medio mars frem til 20. april. 2020. Etter det har direktoratets anbefalinger vært å ta sikte på en gradvis opptrapping av aktiviteten på tannklinikkene og komme tilbake til tilnærmet normal drift. Direktoratet anbefaler fortsatt noe tilpasset aktivitet i tannhelsetjenesten knyttet til organisering av arbeidet på tannklinikkene og gjennomføring av smittevernrutiner mv. Ved redusert behandlingstilbud anbefaler direktoratet å prioritere akutt behandling, tilstander der det foreligger infeksjonsrisiko, som medfører smerte, dyp karies samt annen behandling som er nødvendig for å redusere skadeomfanget. Tannhelsetjenestene må prioritere oppfølging av pasienter med spesielle behov, pasienter med underliggende sykdom som kan bli alvorlig syke som følge av infeksjoner. Pasienter med kjent risiko for oral sykdom må også prioriteres. Det anbefales videre at tannklinikkene kartlegger og vurderer hvordan deres pasienter med spesielle behov følges opp under pandemien.
Koronapandemien har hatt store konsekvenser også for tannhelsetjenestene. Jeg er klar over at det vil ta tid å innhente etterslepet av pasienter. Jeg har tillit til at den fylkeskommunale tannhelsetjenesten gjør de rette prioriteringer når det gjelder å ta igjen etterslepet, basert på faglige vurderinger av risiko for sykdomsutvikling. Tidsintervallene for regelmessig tannhelseundersøkelse varierer ut fra risikovurderinger og hva som anses som faglig forsvarlig. Det at vi har hatt en situasjon med flere lokale utbrudd vil også gjøre at etterslepet er ulikt i ulike deler av landet.