Jenny Klinge (Sp): Riksrevisjonen konkluderte i Dokument 3:5 (2020-2021) med at det er alvorlege manglar i politiets innsats mot IKT-kriminalitet. I 2019 var berre 142 av stillingsheimlane i politidistrikta knytta til Digitalt politiarbeid (DPA). Det tilsvarte 1,4 prosent av dei tilsette. I fleire år har regjeringa prata om at kriminalitet på internett, men Riksrevisjonen skriv at datakriminalitet i liten grad har vore prioritert av POD og Justis- og beredskapsdepartementet.
Kor mange jobbar med DPA i politidistrikta i dag?
Begrunnelse
I samband med publiseringa av Riksrevisjonens rapport la Justis- og beredskapsdepartementet ut ei pressemelding den 2. februar kor det mellom anna står: «Det har skjedd en betydelig utvikling av politiets og påtalemyndighetens arbeid mot kriminalitet i det digitale rom og med digitale virkemidler. Det gir resultater».
Statsadvokatens inspeksjonsrapport fra Sør-Vest politidistrikt publisert 30. april syner ei anna verkelegheit:
«Intervjuene avdekket store mangler på kompetanse på GDEene på etterforsking av straffbare forhold på nett. Dette er antakeligvis ikke en unik situasjon for Sør-Vest politidistrikt, men må allikevel påpekes, fordi utviklingen på dette området har vært stor den siste tiden. Manglende ferdigheter skyldes både grunnleggende forståelse og mekanismer, men ikke minst betydningen av sikring og gjennomgang av digitale bevis. Dette samsvarer også godt med statsadvokatenes alminnelige saksgjennomgang i det daglige. I de gjennomgåtte sakene var det store mangler knyttet til sikring av digitale enheter og de bevis som der kan finnes. Det var kun en sak som inneholdt sikringsrapport knyttet til mobiltelefon».
I Statsadvokatens inspeksjonsrapport frå Sør-Aust politidistrikt publisert i november 2020 står det:
«En opprettelse av en etterforskningsgruppe for internettrelaterte overgrep er satt på vent grunnet distriktets økonomi».
Det er med andre ord store manglar i landet når det gjeld kompetanse og kapasitet mot kriminalitet i det digitale rom.