Skriftlig spørsmål fra Freddy André Øvstegård (SV) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:2110 (2020-2021)
Innlevert: 03.05.2021
Sendt: 04.05.2021
Besvart: 12.05.2021 av klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn

Freddy André Øvstegård (SV)

Spørsmål

Freddy André Øvstegård (SV): Skytebanen i Fjell, Våler, skal utvides, uten å ta hensyn til støy- og blyforurensing på en forsvarlig måte. Norge er ledende i verden på mange områder når det gjelder utslippsteknologi. Vi, om noe land, burde bygge skytebaner for fremtiden.
Skal vi vente til vi er på etterskudd, og risikere at helt nye skyteanlegg blir stengt fordi vi i 2021 nekter å ta i bruk siste teknologi for å unngå utslipp?

Begrunnelse

Ett enkelt 9 mm prosjektil som skal skytes på Fjell skytebane inneholder 7,5 gram med bly. Alene har prosjektilet potensiale til å forurense 750 000 liter drikkevann til ulovlige verdier (>10 mikrogam/l). Én dag med politiets skyteaktivitet på 4 000 skudd, vil resultere i utslipp av miljøgifter som kan forurense 3 000 000 000 liter drikkevann - det dobbelte av daglig vannforbruk til Norges befolkning.
Etter at bly ble ulovlig i bensin og maling, er prosjektiler Norges største forurensningskilde for bly. EU har varslet innstramming av regelverk, og i sitt høringsforslag foreslår de at det kun skal kunne skytes med blyammunisjon på skytebaner hvor det finnes systemer for oppsamling og resirkulering av miljøgiftene. Det finnes tekniske løsninger for oppsamling av prosjektiler allerede, men det er ikke utbredt bruk av dette i Norge pga. forholdsmessig høye kostnader.
Det er ingen som har full oversikt over hvor mye bly fra norske skytebaner som lekker miljøgifter til nærmiljøer i dag. Motstandere av ny reguleringsplan for Fjell skytebane påstår at det ligger over 30 tonn med miljøgifter i området rundt skytebanen i Våler fra tidligere aktiviteter. Miljøgifter det er uforholdsmessig dyrt å rydde opp i, og for farlig å grave i, så de skal dekkes med duk og fyllmasser for å redusere fremtidig avrenning. Det er et paradoks at man vedkjenner å ha skapt et problem, men allikevel velger å fortsette som før. Hva skal vi gjøre om 10 år når vollene på nytt er fylt med 30 tonn miljøgifter.

Sveinung Rotevatn (V)

Svar

Sveinung Rotevatn: På oppdrag frå Klima- og miljødepartementet har Miljødirektoratet vurdert behovet for regulering av metallforureining ved aktive sivile skytebaner gjennom forskrift. Med bakgrunn i dei potensielle negative helse- og miljøkonsekvensane av metallforureining frå sivile skytebaner, har Miljødirektoratet konkludert med at det kan vere formålstenleg å regulere metallforureining frå sivile skytebaner i forskrift.
Det er behov for å greie ut nærmare kva som kan vere effektive og realistiske tiltak for dei aktive sivile skytebanene i Noreg. Val og bruk av kulefang har stor betydning for å hindre spreiing av tungmetall på og utanfor bana. Det bør strevast etter å finne løysingar som gir nullutslepp av forureining eller som minimum gir ein kontrollert avrenning, og det er derfor satt i gang utprøving og evaluering av fleire mogelege alternative kulefangløysingar i fagmiljøa og i forsvarssektoren. Sjølv om slike tiltak kan innebere kostnader ved etablering, vil ein kunne oppnå ein positiv kostnadseffekt i livsløpet til bana.
Inntil ei eventuell forskrift føreligg, er statsforvaltaren konsesjonsmakt for grunnforureining i tilknyting til sivile skytebaner.
Til den konkrete saka representanten nemner, vil eg vise til at statsforvaltaren er styresmakt for grunnforureining i tilknyting til sivile skytebaner og kan regulere nye eller eksisterande baner som ikkje tidlegare har hatt løyve, med vilkår som regulerer avrenning frå metall. Statsforvaltaren har to saker under behandling som gjeld Fjell skytebane i Våler kommune. Den eine omhandlar klage på kommunen sitt reguleringsvedtak, og den andre gjeld søknad om graving i forureina grunn i samanheng med restaurering av skyteanlegget og bygging av skjermingsvollar. Saker til behandling hos statsforvaltar kan eg ikkje uttale meg nærmare om.
Eg vil elles vise til det viktige arbeidet som skjer i EU med endringar i regelverket for avgrensing av bly i ammunisjon. Det europeiske kjemikalbyrået Echa har utarbeidt forslag til blyforbod i ammunisjon (hagl og patronar) og fiskesøkkar. Dette er ei oppfølging til det forbodet som omfattar bruk av blyammunisjon i våtmarker. Forslag til blyforbod i ammunisjon (hagl og patronar) og fiskesøkkar ligg no ute på høyring.
Eg tar miljø- og helseproblema knytt til skytebaner på stort alvor, og departementet arbeider med å vurdere korleis dette kan handterast i framtida.