Skriftlig spørsmål fra Nicholas Wilkinson (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2123 (2020-2021)
Innlevert: 04.05.2021
Sendt: 05.05.2021
Besvart: 14.05.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Nicholas Wilkinson (SV)

Spørsmål

Nicholas Wilkinson (SV): Hva er årsaken til at Helsedirektoratet har unnlatt å benytte alle de 8 millioner kroner til å kunne utvikle, oppdatere og distribuere faglige retningslinjer for medisinsk behandling av covid-19-pasienter gjennom bruk av IKT-verktøyet MAGIC, som er utviklet av norske forskere og deres internasjonale partnere, som ikke er i tråd med Stortingets forutsetninger?

Begrunnelse

I april 2020 satte Stortinget av 8 millioner kroner for at Helsedirektoratet i samarbeid med WHO skulle kunne utvikle, oppdatere og distribuere faglige retningslinjer for medisinsk behandling av covid-19-pasienter gjennom bruk av IKT-verktøyet MAGIC, som er utviklet av norske forskere og deres internasjonale partnere. Et enstemmig Storting støttet regjeringens forslag i Innst. 216 S (2019-2020) for å sette av disse ressursene til dette spesifikke formålet. Imidlertid er bare halvparten av midlene blitt overført til WHO til dette formålet, mens Helsedirektoratet har valgt å benytte de resterende midlene til eget retningslinjearbeid, uavhengig av MAGIC.
Oppdaterte og troverdige retningslinjer for behandling av covid-19-pasienter er svært viktige for at pasienter og deres pårørende skal kunne kjenne seg trygge på at de får korrekt behandling uavhengig av hvilket sykehus de legges inn på. Myndigheter i mange land (Storbritannia, Danmark Australia), tunge internasjonale organisasjoner (WHO) og ledende medisinske tidsskrift (British Medical Journal) samarbeider for å utvikle gode retningslinjer. Disse har valgt det norsk-utviklede IKT-verktøyet MAGIC som plattform for utvikling, distribusjon og kontinuerlig oppdatering av slike retningslinjer. Stortingets bevilgning til Helsedirektoratet forutsatte samarbeid med stiftelsen MAGIC, men halvparten av det bevilgede beløpet er brukt på annen måte.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Jeg vil starte mitt svar med å vise til at det i Prop. S 117 (2019-2020) Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer i statsbudsjettet 2020 som ble fremmet i forbindelse med Revidert nasjonal budsjett 2020 ble presisert følgende om bevilgningen på 8 mill. kroner til kunnskapsoppsummeringer:
Det vises til Prop. 67 S (2019–2020), hvor det ble foreslått 8 mill. kroner til arbeid med å oppdatere og distribuere faglige retningslinjer gjennom bruk av IKT-verktøyet Magic. Det foreslås at oppdraget gjennomføres i tråd med formålet gjennom et tett samarbeid med Folkehelseinstituttet, som allerede er involvert i et slikt arbeid og som har etablert dialog med Verdens helseorganisasjon (WHO). Det presiseres at Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet kan utarbeide kunnskapsoppsummeringer og retningslinjer på ulike måter og benytte løsninger fra ulike aktører, blant annet stiftelsen Magic.
Helsedirektoratet har informert meg om at de høsten 2020 hadde en nær dialog med Folkehelseinstituttet om arbeidet. Konkret ble det sett på instituttets samarbeid med det europeiske nettverket for metodevurderinger, EUnetHTA. Denne muligheten ble ikke fulgt opp grunnet manglende mulighet til å finansiere europeiske kontorer for medisinske metodevurderinger direkte fra Norge. Helsedirektoratet har opplyst at det derfor tok direkte kontakt med WHO med formål om å utvikle et samarbeid knyttet til deres internasjonale arbeid med covid-19 relaterte retningslinjer, der blant annet Magic inngår. Direktoratet har en intensjon om å støtte WHO sitt arbeid og avventer forslag til avtale og prosjektbeskrivelse fra WHO. I tillegg ser direktoratet på hvordan midlene kan brukes til å styrke direktoratets eget arbeid med nasjonale faglige retningslinjer til covid-19.
Jeg legger til grunn at Helsedirektoratet benytter midlene i henhold til Stortingets føringer.