Jorodd Asphjell (A): Mattilsynet region Trondheim og omland, som dekker kommunene Trondheim, Malvik, Skaun, Orkland, Heim, Hitra og Frøya har kun én dedikert person til å følge opp sju kommuner og 300 000 innbyggere. Dette er selvsagt en umulig oppgave og som gjør at god dyrevelferd ikke blir godt nok ivaretatt.
Er statsråden fornøyd med ressursutviklingen i Mattilsynet, som skal sikre god dyrevelferd og trygt dyrevern og vil statsråden ta initiativ til å styrke dyrevernsnemndene sin rolle for trygg og sikker dyrevelferd?
Begrunnelse
Mattilsynet region Trondheim og omland, som dekker kommunene Trondheim, Malvik, Skaun, Orkland, Heim, Hitra og Frøya har kun én dedikert person til å følge opp sju kommuner og 300 000 innbyggere. Bare i de siste fem årene under denne regjeringa, så har antall personer blitt redusert fra 5 til 1. Helt konkret mottok Mattilsynet i Trondheim og omegn 182 bekymringsmeldinger i fjor, som gikk på dyrevelferd. Året før ble det meldt inn 275 bekymringsmeldinger, mens det så langt i 2021 har kommet inn 46 bekymringsmeldinger fra disse sju kommunene. I et oppslag i Avisa Sør-Trøndelag 7. mai 2021 uttaler Mattilsynet ved Eiken at årsaken til nedgangen i antall bekymringsmeldinger fra 2019 til i fjor, henger trolig sammen med koronasituasjonen. På grunn av smittevernrestriksjonene avdekkes det trolig langt færre saker nå. Koronaen har nok gitt oss enda større mørketall. Men uansett må vi på grunn av ressurssituasjonen prioritere de aller mest alvorlige sakene, forklarer Eiken. I samme artikkel vises det til at dyrevernsnemnda har engasjert seg i det de mener er feil utvikling når det gjelder dyrevernsoppfølging, og blant annet skrevet brev oppover i systemet som beskriver hvor skoen trykker og at de savner handling. Tidligere var det slik at Mattilsynet kunne be dyrevernsnemndene om å følge opp bekymringsmeldinger og deretter melde tilbake til oss. Det kan vi ikke gjøre lenger, da det er påkrevet at vi skal rykke ut sammen og der dyrevernsnemnda får en rolle hvor de skal utøve lekmannsskjønn, mens det kun er Mattilsynet som kan reagere med krav, pålegg eller andre sanksjoner. Og siden vi har kun én person å sende ut, blir det ikke mange tilsyn, pluss at dyrevernsnemndene heller ikke får gjort så mye. Når det er sagt, opplever vi at saker om dyrevern er blitt mye mer ressurskrevende bare de siste par årene. På sosiale medier får vi gjerne høre at vi enten gjør for mye, eller for lite. Flere saker havner i rettssystemet, noe som binder opp mye ressurser. Det er nok ikke til å legge skjul på at dyrevernet er blitt dårligere som følge av denne endringen, sier Eiken.
Videre i samme artikkel er Dyrevernsnemnda intervjuet og de uttaler følgende: «Vi i Dyrevernsnemnda prøver å synliggjøre at det er behov for å bevilge mer penger, slik at både Mattilsynet og dyrevernsnemndene får mulighet til å følge opp.