Geir Adelsten Iversen (Sp): Hva vil statsråden gjøre for å rette opp i det som kan oppfattes som en særnorsk CO2-avgift pålagt SMB og der særlig eksportrettede SMB opplever avgiften som svært belastende og konkurransevridende, og vil statsråden ta initiativ til statlige tilskuddordninger som legger til rette for at de eksportrettede SMB som ønsker det, kan gis et realistisk, økonomisk fundament for konvertering fra bruk av fossile energikilder, til bruk av elektrisitet?
Begrunnelse
Askur AS er en eksportbedrift i Hammerfest kommune. Bedriften har ca. 20 årsverk og driver foredling av biprodukter fra hvitfiskindustrien i Troms & Finnmark. Bedriften er en pioner og var den første i Norge som startet industriell bearbeiding av et råmateriale som tidligere i beste fall gikk til dyrefor. De foredlede og proteinrike konsumproduktene er høyt etterspurt i bl.a. det nigerianske markedet.
Bedriften bruker gass som energikilde i produksjonen. Små- og mellomstore bedrifter (SMB) ble uten forvarsel gjennom budsjettforlik i Stortinget pålagt CO2-avgift på bruk av fossilt brensel fra og med 2017. Påslaget i form av CO2-avgift utgjorde for Askur i 2017 knappe 2% av gassprisen. I 2018 og 2019 var påslaget økt til ca. 27% mens påslaget hittil i 2021 nærmer seg 40% av gassprisen. Det er bebudet ytterlige økning av CO2-avgiften de nærmeste årene. Bedriften har fra og med 2018 og fram til utgangen av mars i år, betalt til sammen ca. 3,3 millioner kroner i CO2-avgifter, noe som utgjør ca. 165.000 kroner pr. årsverk over ca. 3 år. Det er mange norske SMB som er i samme situasjon som Hammerfest-bedriften.
Eieren av Askur har en tilsvarende bedrift i Storbritannia som også er en eksportbedrift. Pr. i dag er det som et eksempel ingen CO2-avgift på bruk av fossilt brensel i britiske SMB. Den aktuell CO2-avgiften framstår derfor langt på vei som en særnorsk avgift, fiskal i sin karakter og oppleves i praksis som en skatt på arbeidsplasser samt at avgiften i tillegg reelt sett er sterkt konkurransevridende i disfavør av norske SMB som opererer i et internasjonalt, konkurranseutsatt marked.
Norske SMB er i praksis heller ikke omfattet av det europeiske kvotesamarbeidet der store bedrifter på særlige vilkår kan tildeles «avgiftsfrie kvoter».