Skriftlig spørsmål fra Sigbjørn Gjelsvik (Sp) til finansministeren

Dokument nr. 15:2163 (2020-2021)
Innlevert: 09.05.2021
Sendt: 10.05.2021
Besvart: 19.05.2021 av finansminister Jan Tore Sanner

Sigbjørn Gjelsvik (Sp)

Spørsmål

Sigbjørn Gjelsvik (Sp): Har Finansdepartementet, slik det fremkommer på nrk.no 9. mai, meldt til Forsvarsdepartementet at Forsvarsbygg ikke har fullmakt til å ettergi husleie for sine leietakere under pandemien med mindre det er hjemlet i et eget stortingsvedtak, og hvorfor har ikke statsråden i så fall lagt frem forslag om slikt stortingsvedtak all den tid en samlet finanskomité i Innst. 232 L (2019 - 2020) "legger til grunn at utleiere bidrar til at leietakere får redusert leie i perioden med nedstengning eller sterk omsetningsnedgang hos leietaker"?

Jan Tore Sanner (H)

Svar

Jan Tore Sanner: Forsvarsdepartementet opplyser at Forsvarsbygg har om lag 250 sivile leietakere. Forsvarsbygg har mottatt henvendelser fra 64 leietakere om å frafalle, redusere eller reforhandle husleien. To leietakere har anmodet om å få reforhandlet leieavtalen, og disse leieavtalene er reforhandlet. Syv leietakere har søkt om utsatt betaling, og alle har fått innvilget dette.
Forsvarsbygg som utleier vurderer konkrete henvendelser fra sine leietakere i den enkelte sak. Forsvarsbygg har anledning til å reforhandle leieavtalene uten stortingsvedtak, forutsatt at dette kan gjøres innenfor Forsvarsbyggs budsjettrammer. Dette er, som nevnt over, gjort i to saker. Iht. Bestemmelser om økonomistyring i staten krever ettergivelse av krav i utgangspunktet et stortingsvedtak. I mindre saker kan Kongen eller Finansdepartementet samtykke i at krav ettergis. Dersom Finansdepartementet mottar en anmodning om ettergivelse fra Forsvarsdepartementet, vil vi vurdere denne.
Mange virksomheter er i en krevende økonomisk situasjon som følge av koronapandemien. Regjeringen har iverksatt en rekke omfattende, generelle tiltak for å avhjelpe de som er hardt berørt, herunder den midlertidige tilskuddsordningen for foretak med stort omsetningsfall, lønnsstøtteordningen, forfallsutsettelser, muligheter for utsatt skatteinnbetalinger, lånegarantiordningen, endringer i permitteringsregelverket og inntektssikringsordninger. I tillegg er det truffet målrettede tiltak for spesielt berørte næringer, blant annet kultur og reiseliv.
Gjennom den generelle tilskuddsordningen for næringslivet vil foretak med stort omsetningsfall få dekket store deler av husleien av staten. Det gjelder også foretak som leier eiendom av Forsvarsbygg. Størrelsen på støtten bestemmes først og fremst av periodens omsetningsfall i prosent og foretakets faste, unngåelige kostnader, herunder husleie. En eventuell ettergivelse av Forsvarsbyggs krav på husleie vil redusere tilskuddene fra tilskuddsordningen der leien til Forsvarsbygg er en del av grunnlaget for å beregne tilskudd.
I NRK-saken som representanten viser til, er det utsagn som kan gi inntrykk av at leietakere som fremleier, ikke er berettiget til tilskudd fra tilskuddsordningen. Det er ikke riktig. Også foretak som driver med fremleie, kan få tilskudd dersom de har tilstrekkelig stort omsetningsfall og oppfyller de øvrige vilkårene i ordningen. For leietakere som fremleier, vil leiekostnaden som gir grunnlag for støtte fra staten, reduseres med periodens leieinntekter. Et foretak som hovedsakelig driver fremleie, vil typisk ikke få støtte dersom den krever inn full leie fra sine leietakere, fordi både omsetningsfallet og kostnadsgrunnlaget, «netto leiekostnader», blir lave. En fremleier som helt eller delvis ettergir husleie til sine leietakere, vil på sin side typisk kunne få tilskudd dersom den oppfyller de øvrige kravene i tilskuddsordningen, fordi den da vil kunne få beregnet et omsetningsfall og få regnet med den delen av sine egne leiekostnader som ikke dekkes av leietakerne.