Skriftlig spørsmål fra Nicholas Wilkinson (SV) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2181 (2020-2021)
Innlevert: 10.05.2021
Sendt: 11.05.2021
Besvart: 20.05.2021 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Nicholas Wilkinson (SV)

Spørsmål

Nicholas Wilkinson (SV): Begravelsesbyråer over hele landet reagerer på politiets manglende oppfølging av dødsfall, der mistenkelige og unaturlige dødsfall ikke sendes til rettslig obduksjon. Gunnar Hammersmark i Virke Gravferd drar fram overdose som typisk eksempel.
Disse varslene fra gravferdsbyråene er så urovekkende at jeg spør om det skal foretas en granskning av om det foregår en praksis der politiet nedprioriterer obduksjon når situasjonen tilsier at det burde blitt gjort?

Begrunnelse

Det er politidistriktet som må betale for obduksjonen og må vurdere kostnaden opp mot andre prioriterte oppgaver når de skal beslutte om dødsfallet skal sendes til rettslig obduksjon.
Det antydes sterkt at politiet nedprioriterer obduksjoner ved mistenkelige og unaturlige dødsfall og Lars Uhlin-Hansen, professor i rettsmedisin ved Universitet i Tromsø forteller at det av og til oppdages drap ved obduksjon hvor politiet ikke har hatt noen mistanke. Han mener man bør regne med at politiet i Norge overser inntil to drap i året. Jeg viser til TV2-saken: “Slår alarm om obduksjoner: – Politiet overser drap“.
Norge er på verdenstoppen i overdoser og det er nedsatt et ekspertutvalg for å finne ut hvilke det er som dør og hva de dør av, da dette er uklart. Helsedirektoratet, FHI og Senter for rus- og avhengighetsforskning er sterkt involvert. Dette er en kraftig prioritert oppgave, både økonomisk og politisk. Stortinget har vedtatt en nasjonal overdosestrategi og nærmere 50 kommuner er med i et overdosenettverk for å rette innsats mot de rette miljøene med de rette tiltakene. Da er det svært uheldig om det stemmer at politiet nedprioriterer obduksjon ved slike tilfeller.
Vi har en rekke indikasjoner på at brukere av illegale rusmidler ikke nyter den samme rettssikkerhet som andre. Det har kommet tydelig frem i debatten om rusreformen. I 2007 kom det varsler om at politiet nedprioriterer forsvinningssaker i rusmiljøene, også da av økonomiske hensyn.
Jeg tenker dette samlet antyder et behov for granskning av praksisen med obduksjon ved unaturlige og mistenkelige dødsfall.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Alle unaturlige dødsfall er meldepliktige til politiet. Etter straffeprosessloven § 228 skal sakkyndig likundersøkelse (rettslig obduksjon) foretas "når det er grunn til mistanke om at noens død er voldt ved en straffbar handling", og kan også ellers besluttes foretatt "når dødsårsaken er uviss og særlige forhold krever slik undersøkelse". Påtaleinstruksen § 13-2 gir nærmere føringer for sistnevnte vurdering.
Bestemmelsene legger opp til en viss skjønnsutøvelse. Politiets beslutning om det skal gjøres en sakkyndig likundersøkelse, baserer seg således på en konkret vurdering av forholdene i den enkelte sak.
Politidirektoratet opplyser at man ikke har informasjon som tilsier at det ikke rekvireres sakkyndig likundersøkelse når forholdene rundt et dødsfall tilsier det.
Riksadvokaten har informert meg om at han ikke har grunnlag for å konstatere at regelverket ikke praktiseres lojalt.
Jeg vil avslutningsvis nevne at personer som dør i trafikkulykker nå uten unntak skal obduseres, jf. endring i obduksjonsloven ved LOV-2020-03-06-2. Foranledningen til endringen var særlig vurderingen av at det er samfunnsmessig nyttig å vite mest mulig om årsaken til slike dødsfall, med tanke på bl.a. trafikksikkerhetstiltak.