Skriftlig spørsmål fra Tellef Inge Mørland (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2188 (2020-2021)
Innlevert: 11.05.2021
Sendt: 12.05.2021
Besvart: 21.05.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Tellef Inge Mørland (A)

Spørsmål

Tellef Inge Mørland (A): Vil statsråden ta initiativ til en samarbeidsstrategi innenfor fagfeltet barnepalliasjon, som både omfatter det offentlige helsetilbudet og frivillige aktører som mottar statlige tilskudd?

Begrunnelse

Flere frivillige aktører mottar hvert år statlige tilskudd som er øremerket til arbeidet for bedre helsetjenester til alvorlig syke barn med en forventet kortere levetid. Samtidig er det også en viktig oppgave for den offentlige helsetjenesten å sikre at alvorlig syke og døende barn, samt deres pårørende, får best mulig oppfølging og behandling. Økt samhandling og deling av kunnskap på feltet vil kunne bidra til mer effektiv bruk av midlene og ikke minst et bedre tilbud for denne gruppen.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Alvorlig syke barn og unge vil ofte ha behov for helse- og omsorgstjenester fra både kommunen og spesialisthelsetjenesten. Samhandling på tvers av nivåer og profesjoner er derfor spesielt viktig. I tillegg vil private, ideelle og frivillige aktører være bidragsytere.
Etablering av 19 helsefellesskap mellom helseforetak og kommuner, med utgangspunkt i de 19 helseforetaksområdene, er et viktig tiltak i Nasjonal helse- og sykehusplan 2020-2023. Regjeringen og KS har inngått en avtale om innføring av helsefellesskap for å bidra til bærekraftige og sammenhengende helse- og omsorgstjenester. I helsefellesskapene skal kommuner og sykehus, sammen med representanter for brukere og lokale fastleger, planlegge og utvikle tjenester til pasienter med behov for tjenester fra begge nivåer. KS og regjeringen er enige om at helsefellesskapene skal prioritere å planlegge og utvikle tjenester til fire pasientgrupper: barn og unge, personer med alvorlige psykiske lidelser og rusproblemer, skrøpelige eldre og personer med flere kroniske lidelser. Dette er pasientgrupper som er avhengige av god samhandling mellom den kommunale helse- og omsorgstjenesten og spesialisthelsetjenesten. For disse gruppene vil det også være viktig med god samhandling med aktører utenfor helse- og omsorgstjenesten, som bl.a. skoletjenesten og NAV, når det skal utformes gode tjenester. I tillegg vil samarbeid med frivillige og ideelle aktører kunne styrke tilbudet.
Regjeringen har fremmet et forslag (Prop. 102 L (2020 – 2021)) om å innføre et krav i samarbeidsavtalen mellom kommuner og helseforetak som innebærer at de må avtale konkret hvordan de sammen skal planlegge og utvikle tjenester.
Jeg vil oppfordre frivillige aktører innen barnepalliasjon til å ta kontakt med kommuner og helseforetak for å få til et konstruktivt samarbeid innenfor fagfeltet barnepalliasjon. Jeg tror helsefellesskapene kan være en god arena for samarbeid.