Skriftlig spørsmål fra Hege Haukeland Liadal (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2196 (2020-2021)
Innlevert: 12.05.2021
Sendt: 12.05.2021
Besvart: 21.05.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Hege Haukeland Liadal (A)

Spørsmål

Hege Haukeland Liadal (A): Hvordan har statsråden fulgt opp Stortingets vedtak?

Begrunnelse

Dessverre må jeg på ny minne statsråden om denne sak. Jeg får nå nye eksempler på f.eks. fødsler ved Haukeland Universitetssykehus, der sykehuset ikke gir seg på krav om betaling som beløper seg til mange titalls tusen kroner.
Vise til nevnte fakturasaker til papirløse kvinner og til Klassekampensaken https://klassekampen.no/utgave/2021-05-05/fikk-med-faktura-hjem-fra-foden.
I Innst. 262 S (2020–2021), jf. Dokument 8:46 S (2020–2021) skriver Stortingets flertall tydelige merknader om at gravide papirløse kvinner ikke skal spørres om betalingsevne.
Statsråd Bent Høie uttalte i debatten om saken at dette ble presisert fra hans side i rundskriv i 2017:

"Så dette er egentlig klargjort innenfor helsetjenesten. Så forstår jeg at det fortsatt skjer noen brudd på den klargjøringen, og da må vi se på hvordan vi skal følge opp det. Men dette er klargjort i et eget rundskriv fra 2017."

Jeg får stadig meldinger om at praksis ikke følger rundskrivet fra 2017, jf. også Klassekampens sak. Det ser ut til at fakturaer som folk ikke kan betale forfølges og at systemet er lagt opp slik at de papirløse automatisk blir fakturert for helsetjenester vi vet de ikke kan betale for.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Det skal det ikke kreves forhåndsbetaling ved øyeblikkelig hjelp og "helsehjelp som ikke kan vente". Dette omfatter bl.a. fødselshjelp. I Rundskriv I-3/2017 Dekning av utgifter ved helsehjelp i helseinstitusjoner under den offentlige spesialisthelsetjenesten blant annet for personer som ikke er bosatt i Norge er dette sagt uttrykkelig.
Sykehusene må vurdere konkret om det skal informeres om kostnadene i forkant av slik helsehjelp, men spørsmål om pasientens mulighet til å betale for helsehjelpen bør ikke tas opp før øyeblikkelig hjelp og "helsehjelp som ikke kan vente" ytes. Pasientens betalingsevne og inndrivelsesmuligheter må vurderes i etterkant. Dette er også uttrykkelig sagt i rundskrivet.
Jeg vil nå presisere overfor de regionale helseforetakene at sykehusene skal følge de føringene som følger av rundskrivet.