Skriftlig spørsmål fra Freddy André Øvstegård (SV) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:2210 (2020-2021)
Innlevert: 14.05.2021
Sendt: 18.05.2021
Besvart: 26.05.2021 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Freddy André Øvstegård (SV)

Spørsmål

Freddy André Øvstegård (SV): Stortinget vedtok i behandlingen av språkloven den 25.03.2021 å be regjeringen komme tilbake til Stortinget med en sak om symbolspråk, der det foreslås hvordan retten til symbolspråk kan innlemmes i språkloven, vedtak 788.
Hvordan planlegger statsråden å følge opp Stortingets anmodning?

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: Stortinget vedtok språkloven 8. april i tråd med i Prop.108 L (2020-2021) Lov om språk (språklova). Den nye loven vil ta til å gjelde fra 1. januar 2022. Lovvedtaket i Stortinget innebærer at ASK (alternativ og supplerende kommunikasjon), eller symbolspråk, ikke er omfattet av reglene i språkloven. Stortinget har imidlertid bedt regjeringen om å komme tilbake til Stortinget med en sak om symbolspråk, der det foreslås hvordan retten til symbolspråk kan innlemmes i språkloven.
Jeg har stor forståelse for spørsmålet fra representanten Øvstegård. Tilgang til symbolspråk er viktig for å sikre den menneskeretten det er å ha et språk. ASK er en svært verdifull kommunikasjonsform, og den gir mulighet for både identitetsutvikling, verdighet og nødvendig kommunikasjon med omverdenen for mange mennesker. For mennesker med spesielle behov er slik tilgang til språk avhengig av et godt regelverk. Nettopp derfor er det viktig å vurdere hvilket regelverk som har de beste virkemidlene for det man vil oppnå. Jeg oppfatter at det Stortinget ønsker, er at mennesker med spesielle behov får rettmessig tilgang til språk, slik at de får kommunisere med familie, venner, skolen, behandlingsapparatet og storsamfunnet. Dette kommer jeg til å legge vekt på når jeg følger opp anmodningsvedtaket.
Kulturdepartementet er nå i gang med å følge opp Stortingets vedtak. Jeg har i første omgang kalt inn til et dialogmøte før sommeren med bl.a. interesseorganisasjonen Løvemammaene, en organisasjon for syke og funksjonshemmede barn og unges rettigheter i Norge. Formålet er å lytte til hva som er de konkrete behovene og forstå hva interesseorganisasjonene ønsker å oppnå, rettslig sett. Det er viktig for meg å avklare om man først og fremst vil styrke individuelle retter til opplæring, hjelpemiddel osv., eller om man på prinsipielt grunnlag ønsker å få en språklig kommunikasjonsmetode anerkjent som et likeverdig språklig uttrykk for kultur som norsk, samisk, kvensk, romani, romanes og norsk tegnspråk. Kunnskapsdepartementet vil også delta på dette møtet, ettersom regelverk på opplæringsområdet også er relevant.
Før dette dialogmøtet er gjennomført er det vanskelig for meg å si noe om den videre prosessen, men jeg vil følge opp saken og komme tilbake til Stortinget på egnet måte.