Skriftlig spørsmål fra Torgeir Knag Fylkesnes (SV) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:2224 (2020-2021)
Innlevert: 19.05.2021
Sendt: 19.05.2021
Besvart: 26.05.2021 av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen

Torgeir Knag Fylkesnes (SV)

Spørsmål

Torgeir Knag Fylkesnes (SV): Uttalelsene fra statsråden om "amatørmessig" og "rosa sky" og "slepe fotan etter seg" i håndteringen av beredskapsplaner rundt anløp av atomubåt er nedsettende og arrogant i forhold til Tromsø kommunes seriøse behandling av saken, der kommunen ønsker å trygge sikkerheten til befolkningen i tilfelle atomuhell.
Kan statsråden utdype hva han mener med disse utsagnene, og begrunne hvordan slike utfall fører til god dialog mellom regjering og berørt kommune og befolkning?

Begrunnelse

Stempler Tromsø kommunes håndtering som "amatørmessig": https://www.nrk.no/tromsogfinnmark/tromso-kommune-vil-ikkje-ha-atomubatar-fra-allierte-makter-nato-no-1.15474247

Går på «en liten rosa sky»: https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/LnRbQJ/forsvarsministeren-fnyser-av-atom-protest-gaar-paa-en-liten-rosa-sky

"Sleper føttene sine etter seg": https://www.folkebladet.no/nyheter/2020/11/28/Forsvarsministeren-tar-sj%C3%B8lkritikk-etter-ub%C3%A5t-refs-%E2%80%93-Oppfattes-vi-som-umulig-s%C3%A5-skal-vi-endre-oss-23075938.ece

Frank Bakke-Jensen (H)

Svar

Frank Bakke-Jensen: Samtrening med allierte land, sjø og luftkapasiteter er en meget viktig del av planverket for forsvar av Norge. I tider med økt russisk militær aktivitet i nord, er det viktig og ønsket politikk fra Norge at NATO vektlegger nordområdene som en del av alliansens interesseområde.
Det er dette som er bakgrunnen for et økt antall anløp av allierte fartøyer i Tromsø de siste månedene. Nå også reaktordrevne ubåter.
Forsvaret har i flere år sammen med amerikanske myndigheter hatt kontakt med Tromsø kommune, representert ved Tromsø havn for å få lagt til rette for slike anløp i Tromsø. Tromsø har fasiliteter som flyplass, innkvartering, offentlig og privat tjenestetilbud og mulighet for å legge til rette med nødvendig havneinfrastruktur for dette. I tillegg er innseilingen til Grøtsund havn vurdert som den sikreste og beste for like anløp.
Med dette som bakgrunn startet min kontakt med politisk ledelse i Tromsø i juni 2019. Det har vært mange uttalelser fra politisk ledelse i disse månedene. Noen følger under.

- Det foreligger ikke beredskapsplaner.
- Det er uklart hvem som har ansvar og hvilke oppgaver de forskjellige aktørene har.
- Man mangler beredskapsutstyr.
- Tromsø er regionsenter og kan ikke ta ansvar for slik risiko.
Å avdekke risiko og sårbarhet, finne ut hva man behøver av beredskapsutstyr, klargjøre oppgaver og ansvar, beregne hva dette har å si i stort er noe man finner ut gjennom arbeid med beredskapsplanverk. Dette betinger en ROS analyse, avklaring av hvem som har myndighet, ansvar og tydeliggjøre oppgavefordeling.
Jeg har hele tiden sagt at anløp ikke kommer til å skje før planverk er på plass, planverk er øvd, aktørene er øvd og vi har fått gitt tilstrekkelig informasjon til befolkningen. Dette var også det som skjedde.
Det er helt klart, noe jeg også har vært åpen om i debatten om disse anløpene at Forsvaret har lært mye om deres rolle i en slik prosess. Det tar vi tak i. Mitt ønske og håp er at også politikerne i Tromsø er seg sitt ansvar bevisst og bevilger seg den samme læreprosessen.
Avslutningsvis er jeg glad for at denne prosessen har medført høyere beredskap i Tromsø. Ikke bare for anløp av reaktordrevne fartøy, men for hendelser på havnen generelt.