Skriftlig spørsmål fra Emilie Mehl (Sp) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:2243 (2020-2021)
Innlevert: 20.05.2021
Sendt: 21.05.2021
Besvart: 28.05.2021 av klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn

Emilie Mehl (Sp)

Spørsmål

Emilie Mehl (Sp): I vinterens ulvetelling er det påvist fem ulvekull i norske revirer, og sju i revirer som ligger på grensen mellom Norge og Sverige. Kull i grenserevir teller 0,5. Det er derfor påvist 8,5 kull. Det årlige målet satt av Stortinget er 4–6 årlige kull. I flere år har bestanden vært større enn dette. Klima- og miljødepartementet har senest i vinter overkjørt de regionale rovviltnemndene og opphevet vedtak om uttak av ulverevirene Hernes, Hornmoen og Rømskog.
Hva vil regjeringen gjøre for å følge Stortingets vedtatte bestandsmål?

Begrunnelse

Stortinget har vedtatt et bestandsmål som regjeringen i flere år har brutt. At bestandsmålet følges er viktig av mange grunner. Stortinget er folkets representanter, og at Stortingets vedtak følges er helt avgjørende for å sikre tillit til forvaltningen av rovdyr og dempe konfliktnivået. Den todelte målsettingen om å ivareta hensynet til både beitedyr og rovdyr, skal sikres også innenfor ulvesonen og ulveutsatte områder. En stor ulvebestand innebærer urettferdig og uforholdsmessig belastning for folk og beitenæringen som opplever utrygghet, begrensninger i sin livsutfoldelse der folk bor, og tap av rettigheter knyttet til blant annet gårdsdrift og beitebruk, utmark, jakt- og friluftsliv.

Sveinung Rotevatn (V)

Svar

Sveinung Rotevatn: Denne vinteren vart det påvist 8,5 ungekull av ulv i Noreg, medrekna halvparten av ungekulla i grenseflokkar. Samtidig vil eg opplyse om at to av dei heilnorske ulveflokkane vart skotne i vinter, slik at om ein ser på levande individ er talet 6,5 ulveflokkar.
Regjeringa styrer etter bestandsmålet Stortinget har vedteke, og føringa om at vi skal liggje så nær bestandsmålet for ulv som mogleg.
Eit anna moment som må takast med i diskusjonen om kva for uttak ein kan gjere av ulv, er dei juridiske rammene. Høgsterett har nyleg funne at praksis forvaltinga har ført når det gjeld lisensfelling av ulv utanfor ulvesona, har vore i samsvar med nasjonalt lovverk og internasjonale forpliktingar. Høgsterett har ikkje tatt direkte stilling til dei juridiske rammene innanfor ulvesona. Ei ny sak, der lisensfelling av ulv innanfor ulvesona er tema, skal no opp i tingretten.  
Eg ser fram til å få juridiske avklaringar som er meir spesifikt knytt til forvaltning av ulv innanfor ulvesona.