Skriftlig spørsmål fra Kari Elisabeth Kaski (SV) til finansministeren

Dokument nr. 15:2342 (2020-2021)
Innlevert: 31.05.2021
Sendt: 01.06.2021
Besvart: 02.06.2021 av finansminister Jan Tore Sanner

Kari Elisabeth Kaski (SV)

Spørsmål

Kari Elisabeth Kaski (SV): Når kommer registeret over reelle rettighetshavere på plass?

Begrunnelse

Stortinget vedtok første gang i 2015 at det skulle opprettes et eierskapsregister. Siden har vedtaket vært fulgt opp og gjentatt i Stortinget, men det var først i 2019 og som en oppføling av EUs hvitvaskingsdirektiv at et lovforslag ble lagt fram for Stortinget og vedtatt. Siden har departementet sendt ut på høring forskrift til lov 1. mars 2019 nr. 2 om register over reelle rettighetshavere. Høringsfristen gikk ut i oktober 2020. Siden da har det ikke kommet på plass, selv om mange andre land rundt oss fått på plass slike registre.

Jan Tore Sanner (H)

Svar

Jan Tore Sanner: Utviklingen i krav til åpenhet internasjonalt har vært hurtig, og kravene utvikler seg stadig videre. Da Stortinget fattet sitt anmodningsvedtak i 2015, ble det uttrykkelig vist til bl.a. EUs hvitvaskingsdirektiv. Det var derfor naturlig at Hvitvaskingslovutvalget, som ledd i å utrede gjennomføring av EUs fjerde hvitvaskingsdirektiv, også utredet nødvendige regler for et register over reelle rettighetshavere. Utredningen ble levert i desember 2016 og var så på offentlig høring. Finansdepartementet arbeidet deretter med både ny hvitvaskingslov og lov om register over reelle rettighetshavere, og begge lovproposisjonene ble fremmet i løpet av 2018. EU vedtok samtidig et nytt hvitvaskingsdirektiv i 2018 som la nye føringer for arbeidet i Norge med å etablere et register over reelle rettighetshavere. Departementet har også vært oppmerksom på at mange av de landene som har etablert ulike typer registre over reelle rettighetshavere, har fått kritikk for løsninger de har valgt. Vi har vært opptatt av at det systemet som etableres i Norge, skal være velfungerende, stabilt, og gi forutsigbarhet for brukerne og de registreringspliktige.
Departementet hadde på høring forslag til nærmere regler om registeret i fjor, og har deretter fulgt opp de høringsinnspillene som kom inn fra et bredt utvalg aktører. Brønnøysundregistrene har i mellomtiden påbegynt arbeidet med å utvikle et register, og i Revidert nasjonalbudsjett 2021 foreslår regjeringen å bevilge 11,5 mill. kroner slik at arbeidet med registeret kan fullføres i 2021. Departementet tar nå sikte på å fastsette de nødvendige forskriftene om kort tid.