Hege Haukeland Liadal (A): På hvilken måte gjenspeiler lovverket at kommunen og helseforetakene er likeverdige partnere, slik intensjonen med Helsefellesskapene er, og mener statsråden at ansvaret skal ligge på kommunen?
Begrunnelse
Helse- og omsorgsdepartementet foreslår i Prop 102 S (2020-2021), Innst 576 L endringer i lov 24. juni 2011 nr. 30 om kommunale helse- og omsorgstjenester m.m. (helse- og omsorgstjenesteloven) § 6-2 første ledd. Endringen innebærer at det innføres et krav om at avtalen skal omfatte en konkret beskrivelse av hvordan partene skal utvikle og planlegge tjenestene.
Helsefellesskapene skal bidra til at helseforetak og kommuner sammen planlegger og utvikler mer sammenhengende, helhetlige og bærekraftig helse- og omsorgstjenester for pasienter som trenger tjenester fra både spesialisthelsetjenesten og den kommunale helse- og omsorgstjenesten. Hele utgangspunktet for modellen er at kommuner og sykehus skal være likeverdige partnere. Samtidig har statsråden kun foreslått en lovendring som går på kommunens ansvar. Oppdrag og bestillingsdokumentet som sykehusene mottar hvert år, inneholder ikke like tydelige føringer og heller ikke lov om spesialisthelsetjenester.
Bestemmelsen stiller altså krav til hva en samarbeidsavtale mellom kommuner og helseforetak minimum skal inneholde, men er ikke reflektert gjennom endringer i lovverket som styrer spesialisthelsetjenesten.
Statsråden har i sine styringsdokumenter uttrykt at kommuner og helseforetak i varierende grad involverer hverandre i planer og beslutninger innenfor sine respektive ansvarsområder og at det i liten grad foregår planlegging i fellesskap.
Utviklingen av spesialisthelsetjenesten må ses i nær sammenheng mer utviklingen av den kommunale helse- og omsorgstjenesten. Samtidig fremstår statsrådens mål for bedre samhandling som lite troverdig når lovendringen som skal understøtte målene, kun endrer lovverket for en partner.