Helge André Njåstad (FrP): Kan statsråden gi en orientering om hvordan regjeringen følger opp disse vedtakene, om arbeidet er igangsatt og når stortinget kan forvente at statsråden tenker å ferdigstille arbeidet?
Begrunnelse
Høsten 2021 la regjeringen frem Stortingsmelding 27 «Daglegvare og konkurranse – kampen om kundane». Bakgrunnen for meldingen var ønsket om en styrket konkurranse innenfor dagligvaresektoren. Både Næringsdepartementet og Næringskomiteen hadde flere innspillsrunder og høringer i forbindelse med utarbeidelse og behandling av meldingen. Vi er kjent med at nesten samtlige høringsinstanser pekte på manglende tilgang til grossisttjenester som en av de viktigste årsakene til manglende konkurranse i bransjen. I behandlingen av Stortingsmelding 27, om konkurransen i dagligvaremarkedet, vedtok et samlet Storting en rekke tiltak. To av vedtakene ble fremmet av regjeringen i selve meldingen, og innebar konkrete bestillinger knyttet til distribusjon- og grossisttjenester. I tillegg vedtok flertallet at det skal gjennomføres et regnskapsmessig og funksjonsmessig skille mellom leddene i verdikjeden.
Mens vi har over tusen unike produsenter og leverandører i Norge, så har vi kun tre dominerende kjeder. Til sammen kontrollerer kjedene 99% av butikkene i landet. Stortingsmeldingen og komitemerknadene beskriver kontrollen. som en uheldig «portvoktermakt» som står mellom forbrukerne og leverandørene. Videre vises det til at høy grad av vertikal integrasjon både hemmer konkurransen mellom eksisterende aktører, og er en av de største etableringshindrene for nye aktører. Regjeringen foreslo derfor to tiltak for å se nærmere på dette: 1) undersøkje om det er reell tilgang på grossisttenester for nye aktørar og 2) vurdere behovet for regulering av tilgang på grossisttenester, og korleis ei slik regulering kan bli utforma.
Fremskrittspartiet er glade for at regjeringen ser behovet for å bryte opp maktkonsentrasjonen på kjedeleddet. Derfor etterlyser vi oppdatering på om arbeidet er igangsatt, hvordan regjeringen tenker å følge opp flertallsvedtaket, hvor i prosessen man nå befinner seg og når statsråden vil ferdigstille arbeidet.