Skriftlig spørsmål fra Hege Haukeland Liadal (A) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:2399 (2020-2021)
Innlevert: 08.06.2021
Sendt: 08.06.2021
Rette vedkommende: Finansministeren
Besvart: 15.06.2021 av finansminister Jan Tore Sanner

Hege Haukeland Liadal (A)

Spørsmål

Hege Haukeland Liadal (A): Hva tenker statsråden at norske utenlandsstudenter i Norden om behandlingstiden og praksis som skaper store utfordringer for norske studenter som har studert eks. på Island, og hvorfor prioriteres ikke de i behandlingskø?

Begrunnelse

Jeg blir kontaktet av studenter på vei hjem fra Island etter ett år med studier. Her er en historie:
• Når jeg skal flytte tilbake til Norge i september må jeg møte opp på en avtalt time hos Skatteetaten for å levere en søknad om å få flytte inn i Norge.
• Jeg må bevise at jeg har jobb og bolig – hvis jeg ikke har dette må foreldrene mine skrive et brev og skrive under på at de kan forsørge meg.
• Jeg må også bevise at jeg har tenkt å holde meg i Norge i 6 måneder.
• Normalt går det ganske greit å bli meldt inn i folkeregistret.
• Jeg er ikke sikker på norsk statistikk, men da jeg flyttet til Island august 2020 tok det ca. en uke – som inkluderte å få et nytt islandsk ID-nummer.
• Det burde være enda enklere å bli registrert inn i Norge igjen, da jeg allerede har et ID-nummer.
• Jeg har tatt kontakt med Skatteetaten angående å melde meg inn igjen i folkeregisteret i Norge i høst, og fikk beskjed om at behandlingstiden per i dag var 20 uker (5 måneder).
• Dette er blant annet en konsekvens av de strenge innreisereglene under Covid-19 pandemien, og at mange arbeidsinnvandrere har valgt å melde offisiell flytting til Norge.
• Jeg er en norsk student som vil melde flytting hjem, men jeg havner bakerst i køen av utlendinger som ønsker å innvandre til Norge.
• Jeg risikerer altså å ikke være offisielt innflyttet i Norge før slutten av februar 2022, og dette får mange konsekvenser, for eksempel:
• Jeg vil ikke kunne registrere meg hos en fastlege.
• Jeg vil ikke kunne få et Covid-pass, da jeg for å få meldt inn Covid-vaksinene jeg har fått på Island i det norske Sysvak systemet, trenger både en fastlege i Norge og å være folkeregistrert i Norge.

Jan Tore Sanner (H)

Svar

Jan Tore Sanner: Det er viktig med sikker, korrekt og effektiv registrering av grunnleggende personopplysninger i Folkeregisteret om den enkelte, herunder hvilke personer som er bosatt i Norge. Dette er også viktig for personen selv. Opplysningene må kunne brukes til myndighetsoppgaver og offentlig forvaltning, forskning, statistikk og til å ivareta grunnleggende samfunnsbehov. Skatteetaten er folkeregistermyndigheten i Norge.
For å bli registrert som bosatt må innflytteren dokumentere at han eller hun skal oppholde seg i Norge i minst seks sammenhengende måneder. Dette kan gjøres ved å fremlegge f.eks. dokumentasjon på bolig og arbeid i Norge, eller annen dokumentasjon som underbygger at man har flyttet fra fraflyttingslandet og bosatt seg i Norge. De fleste innflyttere vil bli bedt om å fremlegge dokumentasjon på bolig i Norge. For personer som bosetter seg hos foreldrene sine, vil det være naturlig å innhente en bekreftelse fra dem på at innflytteren bor der.
Folkeregisterregelverket åpner ikke opp for å stille andre og lempeligere vilkår for norske statsborgere som melder innflytting, eller å gi disse prioritet foran utenlandske statsborgere. Det ville heller ikke vært i tråd med våre forpliktelser etter EØS‐avtalen. Nordmenn må derfor sannsynliggjøre bosetting i Norge på lik linje med andre innflyttere. Statsborgerskap vil likevel være et moment i helhetsvurderingen av om bosetting er sannsynliggjort. Nordmenn som har vært midlertidig i utlandet vil ofte ha foretatt disposisjoner som underbygger at de flytter tilbake for å bosette seg, f.eks. en norsk student som flytter tilbake til foreldrehjemmet i Norge etter endte utenlandsstudier.
Når en person melder flytting til Norge må vedkommende også møte til ID-kontroll på et skattekontor. Under normale forhold må det påregnes noe ventetid, avhengig av hvilket skattekontor personen skal møte hos. Under pandemien er denne ventetiden blitt betydelig forlenget. I tråd med smitteverntiltak har Skatteetaten i perioder hatt stengte kontorer, begrensede åpningstider og redusert tilgjengelighet for timebestilling av ID-kontroll. Dette har medført lengre ventetid for å få time til ID-kontroll, og følgelig levering av innflyttingsmelding. Innreiserestriksjonene av 29. januar 2021 medførte også betydelig økning av innflyttingssaker til Skatteetaten. Sakene er betydelig flere og sakene er sammensatte og har medført lengre saksbehandlingstid enn normalt.
Koronapandemien har imidlertid skapt utfordringer på mange felt, og i denne situasjonen må innflyttere, også norske statsborgere, dessverre påregne noe ventetid for å få time ved et skattekontor. Jeg har forståelse for at ventetiden kan være ubeleilig. Jeg er orientert om at Skatteetaten har iverksatt tiltak for å redusere behandlingstiden i innflyttingssaker. Finansdepartementet vil følge opp området i styringsdialogen med Skatteetaten.