Skriftlig spørsmål fra Freddy André Øvstegård (SV) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:2401 (2020-2021)
Innlevert: 08.06.2021
Sendt: 08.06.2021
Besvart: 15.06.2021 av utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Freddy André Øvstegård (SV)

Spørsmål

Freddy André Øvstegård (SV): Tar Norge initiativer i FNs sikkerhetsråd for beskyttelse for menneskerettighetene til det saharawiske folket?

Begrunnelse

Utenriksministeren uttrykte 22. juli 2020 svært godt at norske myndigheter "er godt kjent med situasjonen i marokkanske fengsler, og deler bekymringen for situasjonen for saharawiske menneskerettighetsforkjempere”.
De siste månedene har marokkanske myndigheter begått svært alvorlige overgrep mot ledende saharawiske menneskerettighetsforkjempere, inkludert tilfeller av tortur, vilkårlig arrest og seksuell vold, inkludert mot Sultana Khaya som har vært under husarrest siden november 2020. Parallelt med dette har saharawiske politiske fanger som oppholder seg i Marokko blitt nektet legehjelp, familiebesøk og kontakt med omverdenen. Flere av dem har gjennomført sultestreiker som respons på umenneskelig behandling og vedvarende isolasjon.
Vest-Sahara forblir under marokkansk okkupasjon og FNs fredsbevarende operasjon skiller seg ut internasjonalt ved at den ikke har mandat til å rapportere på menneskerettighetssituasjonen i territoriet.

Ine Eriksen Søreide (H)

Svar

Ine Eriksen Søreide: Norge uttrykte i et nylig møte om Vest-Sahara i FNs sikkerhetsråd vår bekymring for situasjonen og oppfordret til samarbeid med alle relevante menneskerettighetsmekanismer. Vårt generelle syn er at alle FNs fredsbevarende operasjoner bør ha et mandat til å overvåke menneskerettighetene. Det har imidlertid ikke vært tilstrekkelig støtte blant Sikkerhetsrådets medlemmer for at FNs operasjon for forberedelse av en folkeavstemning i Vest-Sahara (MINURSO) skal ha et mandat til å overvåke menneskerettighetssituasjonen. Den nåværende rådsdynamikken tilsier at dette ikke vil endres til høsten når mandatet til MINURSO skal fornyes. Så lenge MINURSO ikke har mandat til å overvåke menneskerettighetene, er vi opptatt av at menneskerettighetssituasjonen i Vest-Sahara følges tett gjennom andre kanaler.
Fra norsk side har vi for øvrig god dialog med partene og følger utviklingen. Det er nå særlig viktig at FNs generalsekretær snarest mulig utnevner en ny personlig utsending, da vi ikke ser noen annen farbar vei enn dialog, forhandlinger og en prosess frem mot en varig politisk løsning på denne langvarige konflikten. Norske posisjoner når det gjelder Vest-Sahara ligger fast, er godt kjent av partene og kommunisert utad, inkludert i Sikkerhetsrådet. Norge har vært tydelig på at en politisk løsning på Vest-Sahara konflikten må være i tråd med relevante vedtak fattet i Sikkerhetsrådet, sist resolusjon 2548 (2020) og at retten til selvbestemmelse for folket i Vest-Sahara må legges til grunn.
Jeg viser for øvrig til mitt svar på spørsmål til skriftlig besvarelse nr. 1339 datert 15. april 2020 fra representanten Aukrust og mitt innlegg i interpellasjonsdebatten om Vest-Sahara 2. april 2019.