Kari Elisabeth Kaski (SV): Hvordan arbeider regjeringen for å sørge for at partnere i norsk utviklingsarbeid ikke bidrar til å legitimere selskaper som står bak grove menneskerettighetsbrudd, og hva slags rutiner og retningslinjer finnes det for å sørge for at norske samarbeidspartnere ikke deltar i en slik legitimeringsprosess?
Begrunnelse
8. juni 2021 dokumenterte TV2 at organisasjonen Right To Play (RTP) har et omfattende samarbeid med en rekke internasjonale gruvegiganter. Flere av disse, som Glencore og Barrick Gold, blitt utelukket fra Oljefondets portefølje. Oljefondet trakk seg ut av Barrick Gold allerede i 2009, da grunnet risikoen for omfattende miljøødeleggelser som følge av selskapets virksomhet. Flere av selskapene har også fått anklager om grove menneskerettighetsbrudd rettet mot seg. Det er heller ikke åpenhet rundt størrelsen på bidragene fra selskapene.
Når store selskaper i større grad gjør seg gjeldende som bidragsytere i utviklingsarbeid, skaper dette nye problemstillinger for en viktig utviklingsaktør som Norge. Selv om selskaper kan ha ulike begrunnelser for å inngå samarbeid med utviklingsaktører, bør man være bevisst på at omdømmebygging kan være et viktig mål for mange aktører.
I tilfellet som omhandler RTPs samarbeidspartnere, dreier det seg i enkelte tilfeller om selskaper knyttet til en rekke problematiske konflikter, som omhandler både miljøødeleggelser og menneskerettighetsbrudd.
Norske myndigheter risikerer da, gjennom utstrakte samarbeid, å bli en del av en urovekkende tendens der selskaper grønnvaskes eller oppnår en form for etisk hvitvasking av egen problematisk virksomhet.
Gitt at det norske utviklingsarbeidet også er innrettet mot å sikre både etterlevelse av menneskerettighetene og sårbar natur, kan en ukritisk holdning til slike samarbeid undergrave viktige mål i norsk utviklingspolitikk, samt målet om en samstemt utviklings- og utenrikspolitikk.
Undertegnede forventer at tilskuddsmyndighetene i Norge er klar over denne problematikken, og kan vise til tydelige retningslinjer for samarbeidspartnere i utviklingspolitikken. Dette gjelder spesielt når det handler om partnere som mottar betydelige beløp over mange år. Ifølge Bistandsaktuelt (10. mai 2021) har RTP mottatt over 300 mill. kroner fra Norge i løpet av det siste tiåret.