Skriftlig spørsmål fra Gisle Meininger Saudland (FrP) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:2421 (2020-2021)
Innlevert: 10.06.2021
Sendt: 11.06.2021
Besvart: 16.06.2021 av arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen

Gisle Meininger Saudland (FrP)

Spørsmål

Gisle Meininger Saudland (FrP): To av marinens fremste dykkere ble i desember 1972 sendt til Tyskland for å delta i et dykkeforsøk i regi av Arbeidstilsynet. De ble påført alvorlige helseskader under forsøket, men ble verken fulgt opp av forsvaret som arbeidsgiver eller Arbeidstilsynet som ansvarlig for forsøket.
Hvordan vil statsråden gjenopprette den urett som er gjort mot disse i alle årene etter forsøket?

Begrunnelse

Marinedykkerne ble i desember 1972 skadet under et forsøk for å utvikle dykkertabeller under dypvannsdykk. Forsøket ble gjennomført ved Institut für flugmedizin i Tyskland etter en avtale med Arbeidstilsynet som blant annet innebar at Norge skulle stille med testdykkere. Bakgrunnen for forsøket var et presserende behov for å få utviklet dykkertabeller som skulle brukes under dypvannsdykk i Nordsjøen. Dykkerne ble ikke informert om at forsøket var forbundet med høy risiko. Etter at de var påført skader ble de ikke informert om en skadeforsikring som ble tegnet i forbindelse med forsøket.
Testdykket i Tyskland er kjent og omtalt i Lossius-kommisjonens rapport, NOU 2003:5 Pionerdykkerne i Nordsjøen. De ble likevel ikke inkludert i kompensasjonsordningen for pionerdykkerne, og gitt kompensasjon etter kriteriene fastsatt av Stortinget, jf. Innst. S. nr. 137 (2003–2004), Prop. 88 S (2013–2014) og Innst. 273 S (2013-2014). I 2015 fikk de en kompensasjon fra Forsvarsdepartementet i 2015 ligger som langt under kompensasjonsordningen for pionerdykkerne.
Staten har ikke erkjent ansvar for at marinedykkerne ble påført skader. De har forgjeves forsøkt å ta dette opp, senest i desember 2019. I svaret fra Forsvarsdepartementet og Arbeids- og sosialdepartementet vises det til at

«departementene forbeholder seg retten til å påberope foreldelse i en eventuell rettslig prosess».

At staten kan påberope seg foreldelse i en eventuell rettslig prosess er sikker riktig juridisk, men moralsk ville det vært langt under pari å nekte marinedykkerne en oppreisning med den begrunnelsen. Jeg håper statsråden kan bekrefte at de ikke vil påberope seg retten til foreldelse i en eventuell rettslig prosess.

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Svar

Torbjørn Røe Isaksen: Mitt svar i saken er utarbeidet i samarbeid med forsvarsministeren.
De to marinedykkere i saken spørsmålet dreier seg om, deltok i 1972 i forsøksdykk i forbindelse med arbeidet med utarbeide dykkertabeller til bruk i Nordsjøen. Forsvaret stilte som betingelse at dykkene skulle bli gjennomført på forsvarlig vis. I forbindelse med dykkene utviklet dessverre begge dykkerne dykkersyke, som førte til helseskader.
Stortingsrepresentant Meininger Saudland har som utgangspunkt for sitt spørsmål at myndighetene ikke har fulgt opp sitt ansvar som arbeidsgiver eller tilsyn, og at dykkeren har opplevd urett i alle år etter forsøket. Forsvarsministeren og jeg ønsker å nyansere dette bildet. De to dykkerne fortsatte etter 1972 å jobbe full tid i Forsvaret. Den ene dykkeren forble i Forsvaret frem til pensjonsalder, mens den andre gikk over i sivil dykkervirksomhet på 1980-tallet.
Forsvarsdepartementet tok videre ansvar gjennom en egen kompensasjonsordning for å ivareta og anerkjenne de to dykkerne, etter mønster av billighetserstatning til veteraner. Forsvarsdepartementet ga dykkerne en kompensasjon på 6 G, kr 530 220,- hver. Siden 2015 har Forsvarsdepartementet fått utarbeidet to uavhengige rapporter om Forsvarets rolle i nordsjødykking. Det har også vært jevnlig dialog med talsmenn som har engasjert seg på disse dykkernes vegne.