Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til barne- og familieministeren

Dokument nr. 15:2440 (2020-2021)
Innlevert: 11.06.2021
Sendt: 14.06.2021
Besvart: 21.06.2021 av barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Hvordan vil statsråden sikre at kommuner etterlever sin plikt til å føre tilsyn med fosterhjem?

Begrunnelse

Kommunene har ansvar for å føre tilsyn med barn i fosterhjem. Statsforvalteren skal følge opp kommuner som svikter dette ansvaret. Det gjør statsforvalteren gjennom tilsyn med, råd og veiledning til kommunene.
Som svar på Dokument nr. 15:1035 (2017-2018) uttalte statsråden at Helsetilsynet ville be om informasjon fra fylkesmennene om situasjonen. Statsråden nevnte også at det skulle iverksettes flere tiltak.
I 2018 avdekket VG at hvert fjerde fosterbarn ikke får det antall tilsynsbesøk de skal ha i løpet av et år.
Den gangen sendte Marte Monstad i Bergen et skriftlig spørsmål til byråden for å spørre om Bergen kommune oppfyller sin plikt. https://www.bergen.kommune.no/politikere-utvalg/api/fil/447375/Svar-Komite-for-helse-og-sosial-2015-2019-Marte-J-Monstad-2018-03-07
Der svarte byråden at det var 42 barn i 2017 som ikke fikk alle tilsynene de skulle ha. I sitt svar skriver også Ljosland at

«i løpet av 2018 skal vi være i mål med at alle som skal ha tilsyn, får det».

For 1 uke siden ble likelydende spørsmål sendt inn, for å se om byrådet har tatt tak. https://www.bergen.kommune.no/politikere-utvalg/api/fil/4539691/Svar-Utvalg-for-helse-og-sosial-Marte-Joan-Monstad-2021-06-02
Det er fremdeles 40 barn som IKKE har fått alle tilsyn de skal ha i 2020, to år etter byrådet lovet at man skulle være i mål. Syv av disse barna har ikke fått ett eneste tilsynsbesøk.
Det er usikkert om statsforvalteren i Vestland har fulgt opp Bergen kommune. Derfor er det også usikkert om situasjonen er tilsvarende uendret i andre kommuner.
Statsråden bør redegjøre for de tiltak som ble varslet for tre år siden i 2018.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Svar

Kjell Ingolf Ropstad: Tilsyn er et viktig virkemiddel for å ivareta rettssikkerheten til barn i fosterhjem. Kommunene har i dag et klart ansvar for å føre tilsyn med det enkelte barn i fosterhjem. Det er ikke akseptabelt dersom kommuner ikke følger opp dette lovpålagte ansvaret. Det er svært sårbare barn det her er snakk om, og det å se til at de får forsvarlig omsorg er en sentral oppgave for kommunene.
Når det er sagt, har det vært en positiv utvikling de senere årene. I 2014 fikk om lag 35 prosent av barna i fosterhjem ikke de lovpålagte tilsynsbesøkene, mens dette gjaldt om lag 11 prosent av barna i 2019. Vi ser en minimal økning i 2020 under pandemien, til i underkant av 12 prosent. Her har det i syv fylker vært en økning i andel barn som ikke har tilsynskrav oppfylt, mens det har vært en bedring i fire fylker. Dette skal jeg følge nøye med på.
Det er viktig å understreke at det gjøres mye godt arbeid i barnevernet. Samtidig vet vi at tjenestene ikke blir bedre enn det systemet de jobber innenfor. Ledelsen i kommunen må ta eierskap til barnevernet og må sikre at de klarer å løse oppgavene. Derfor er det igangsatt flere tiltak for å ansvarliggjøre kommunene for å sørge for at tilsyn av fosterhjem er prioritert. Disse omtales nærmere under.

Dialogmøter
Statsforvalteren har fått i oppgave å gjennomføre dialogmøter i kommunene. Målgruppen er barnevernsleder og kommuneledelse, og formålet er å diskutere hvordan kommunen kan følge opp egne utfordringer og områder hvor det er risiko for svikt i tilbudet til barn og familier. Manglende tilsyn i fosterhjem er en del av statsforvalterens risikovurdering.

Årlig tilstandsrapportering
For å sørge for bedre prioriteringer og kontroll i kommunene ble det fra 1. januar i år er det lovbestemt at kommunestyret minst én gang i året skal få en redegjørelse om tilstanden i barnevernstjenesten. Tilsyn med fosterhjem er blant områdene det skal rapporteres på. Målet med tilstandsrapporteringen er å øke den politiske oppmerksomheten på barnevernet i kommunene og legge til rette for at risiko og avvik blir håndtert raskt og på en forsvarlig måte. Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) har utarbeidet en veileder for hvordan tilstandsrapporten bør utarbeides.

Kommunemonitor for barnevern
Bufdir har også utviklet en kommunemonitor for barnevernet, der kommunene blant annet måles på tilsyn med fosterhjem. På denne måten kan kommunene sammenlikne seg med andre kommuner og barnevernstjenester og se sin egen utvikling over tid. Departementet følger situasjonen i kommunene tett, blant annet gjennom kommunemonitoren og nasjonale oversikter som gir informasjon om tilstanden i de enkelte tjenestene.

Evaluering av tilsynsordningen
Tilsynsordningen ble endret i 2014 ved at ansvaret for tilsynet ble flyttet fra barnevernstjenesten til kommunen. Ordningen ble evaluert i 2018, der det blant annet ble anbefalt å tydeliggjøre tilsynspersonenes tilgang på informasjon, tydeliggjøre opplæring og veiledning av tilsynspersonene, klargjøre roller og ansvar, og tydeliggjøre hvordan barna kan medvirke i valg av tilsynsperson. Bufdir har fått i oppdrag å følge opp de faglige innspillene og anbefalingene i rapporten, så langt dette samsvarer med direktoratets egne faglige vurderinger og innenfor eksisterende bevilgninger og regelverk.

Veiledningsteam
Det er etablert veiledningsteam som skal hjelpe kommuner med høy risiko for svikt i tjenestene til å få på plass nødvendige rutiner og arbeidsformer. Veiledningsteamene består av erfarne fagfolk med ledererfaring fra kommune- og barnevernsledelse. 13 kommuner har mottatt veiledning til og med 2019, og alle tjenestene har gjennom tydelig ledelse og målrettede tiltak oppnådd gode resultater. Tilbudet er nå utvidet til 19 nye kommuner, som vil få veiledning over to år.

Statsforvalterens tilsyn med kommunene
På oppdrag fra departementet gjennomførte Statens helsetilsyn i 2018 en kartlegging av kommunenes oppfyllelse plikten til å føre tilsyn med barn i fosterhjem og statsforvalterens oppfølgning. Kartleggingen viste at de fleste statsforvalterne følger opp svikt med brev til kommunene hvor det bes om en redegjørelse for grunnen til manglende besøk og forespørsel om hvordan kommunene skal lukke eventuelle lovbrudd.
Statens helsetilsyn er klar over utfordringene knyttet til kommunenes tilsyn med barn i fosterhjem. Siden det er gått noen år siden det ble gjennomført et landsomfattende tilsyn med fosterhjem, har Statens Helsetilsyn derfor besluttet at temaet for de landsomfattende tilsynene i 2022 og 2023 blir "barnevernstjenestens ansvar for oppfølging av barn etter omsorgsovertakelse og/eller plassering etter atferdsbestemmelsene i barnevernloven". Både barnevernstjenestens oppfølging av barn som er plassert i fosterhjem og i institusjon vil omfattes av tilsynet.
Jeg har også fått en kort redegjørelse om hvordan statsforvalteren i Vestland har fulgt opp Bergen kommune. Det har vært regelmessig dialog og kontakt mellom statsforvalteren og kommunen, herunder om kommunens tilsyn med barn i fosterhjem. Jeg forutsetter at dette følges opp på en god måte fra tilsynsmyndighetenes side.
Jeg vil avslutningsvis nevne at bildet vi nå ser ved at kommunene i mindre grad bryter det lovpålagte tilsynskravet, kan tilsi at de tiltakene som er igangsatt for å hindre og følge opp svikt i det kommunale barnevernet virker. Jeg skal følge nøye med på dette fremover. Det er ikke valgfritt å følge opp det lovpålagte tilsynsansvaret. Politisk og administrativ ledelse i kommunene må ta ansvar for at det skjer. Jeg forventer at statsforvalterne gjennom tilsyn, råd og veiledning fortsetter å følge opp kommuner som svikter dette ansvaret.