Skriftlig spørsmål fra Himanshu Gulati (FrP) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:2441 (2020-2021)
Innlevert: 13.06.2021
Sendt: 14.06.2021
Besvart: 22.06.2021 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Himanshu Gulati (FrP)

Spørsmål

Himanshu Gulati (FrP): Hvor lenge mener statsråden det er naturlig at selvstendig næringsdrivende/underleverandører i kultursektoren som står på nesten bar bakke uten oppdrag bør måtte vente før de får utbetalt kompensasjonen de har krav på fra myndighetene, og vil han ta initiativ til at kompensasjonen for høstens avlyste arrangementer betales ut snarest?

Begrunnelse

De underleverandørene/selvstendig næringsdrivende (og andre) som har søkt på kompensasjonsordningen for arrangører og underleverandører i kultursektoren for høsten 2020, har nå som vi nærmer oss sommerferien 2021 enda ikke fått svar på søknadene sine eller fått utbetalt den sårt trengte kompensasjon i en meget krevende krisetid for næringsgruppen deres.

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: Da kompensasjonsordningen ble etablert i 2020 ga Stortinget føringer om at ordningen skulle iverksettes raskt, være målrettet og bidra til å unngå konkurs for levedyktige bedrifter som var spesielt hardt rammet. For å kunne utbetale pengene raskt, ga Stortinget føringer om at kontrollen i stor grad skulle gjøres i etterkant.
Utformingen av nye tilskuddsordninger under pandemien har på mange måter vært et nybrottsarbeid. Det har vært viktig og nødvendig å utvikle og tilpasse ordningene underveis. Dette arbeidet har vært sammensatt og krevd mye av forvaltningen.
Jeg har i dette arbeidet vært opptatt av at midlene skal utbetales så fort som mulig og dette har jeg understreket i dialogen med tilskuddsforvalterne. Mitt inntrykk er at Norsk kulturråd, som ansvarlig for å forvalte ordningen, har løst denne oppgaven på en god måte, og jeg vil fremheve den store innsatsen virksomheten har lagt ned i dette arbeidet.
Jeg har et ansvar for at midler blir brukt i samsvar med forutsetningene Stortinget har gitt. Samtidig kan andre viktige hensyn føre til at det kan ta tid å få pengene ut til mottakerne. Blant annet krever økonomiregelverket at statlige forvaltningsorganer har rutiner og systemer som forebygger og avdekker misligheter og økonomisk kriminalitet. Kompensasjonsordningen er dessuten underlagt EØS-avtalens regler for statsstøtte, noe som innebærer at det ikke kan utbetales tilskudd før reglene for ordningen er meldt og godkjent av EFTAs overvåkingsorgan. Endelig har det i noen tilfeller vært nødvendig å avvente vedtak om økonomiske rammer før ordningene kan iverksettes.
Kompensasjonsordningen er en søknadsbasert ordning som innebærer at søknader vurderes individuelt. Det forutsettes videre at påkrevd dokumentasjon er på plass for at vedtak kan fattes og midler utbetales. Etter at Kulturrådet har gjort vedtak, sendes kontrakt (ev. avslagsbrev) ut til søker. Utbetaling finner sted så raskt som mulig etter at kontrakten er akseptert.
I kompensasjonsordningen som dekket månedene september-desember 2020 kom det inn til sammen 1713 søknader, fordelt på 664 søknader for september og 1049 søknader for oktober-desember. Status er at det gjenstår å behandle 6 av de 1713 søknadene som kom inn til disse to søknadsrundene. Årsaken til forsinkelsene er i første rekke at søkerne ikke har sendt inn rett dokumentasjon. Kulturrådet er i direkte dialog med søkerne det gjelder og håper å avslutte disse sakene relativt raskt.
Norsk kulturråd har opplyst at over 90 prosent av de 1049 innkomne søknadene for perioden oktober-desember var vedtatt en drøy måned etter endelig søknadsfrist for perioden. For septemberrunden var 90 prosent av vedtakene fattet drøye to måneder etter endelig søknadsfrist.