Skriftlig spørsmål fra Hege Haukeland Liadal (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2507 (2020-2021)
Innlevert: 18.06.2021
Sendt: 18.06.2021
Besvart: 23.06.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Hege Haukeland Liadal (A)

Spørsmål

Hege Haukeland Liadal (A): Hvordan planlegger regjeringen å støtte opp om de frivillige helseorganisasjonenes langsiktige innsats for grupper som er særlig hardt rammet av pandemien?

Begrunnelse

Det er utbredt enighet om at pandemien vil skape langsiktige helseutfordringer i befolkningen, særlig i sårbare og utsatte grupper.
Koronakommisjonen skriver i sin rapport at det er sannsynlig at isolasjon og bortfall av tilbud har hatt negative psykiske helseeffekter for blant annet eldre og personer med funksjonsnedsettelse.
Videre har økonomiske og sosiale følger av pandemien rammet skjevt, og det er fare for at sosial ulikhet i helse kan øke.
Kommisjonen viser også til studier som tyder på at lange perioden med strenge smitteverntiltak har påvirket befolkningens psykiske helse og livskvalitet.
Helseministeren har selv uttrykt bekymring for de langsiktige konsekvensene av smitteverntiltakene, og statsministeren har uttalt at personer som allerede har det vanskelig, har fått en dårligere livssituasjon.
Frivillige helseorganisasjoner står for en stor del av tilbudet til de sårbare gruppene og har spilt en viktig rolle i myndighetenes tiltak for å begrense de negative effektene av smittevernstiltakene. De bidrar med beredskap i form av direkte helsehjelp, informasjon, omsorg og støtte i hverdagen. Det er sannsynlig at organisasjonene vil få mye av arbeidsbelastningen med langtidsvirkningene av krisen.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Norge har greid å holde smitten lavere og samfunnet mer åpent enn mange andre land gjennom pandemien. Frivillige organisasjoner har vært sentrale aktør i dette, de fleste organisasjoner har tilpasset sin drift til en ny hverdag og slik greid å opprettholde et aktivitetstilbud i denne tiden. Likevel har pandemien hatt sin pris, særlig for allerede sårbare mennesker. Vi skal ta ekstra godt vare på de som har hatt det vanskeligst gjennom krisen.
Det er under pandemien bevilget flere tiltakspakker for å ivareta sårbare grupper og stimulere til opprettholdelse av lavterskeltiltak, med styrkinger av kommunale helse- og omsorgstjenester, spesialisthelsetjenesten og betydelige midler til frivillige aktører.
Videre har regjeringen flere pågående satsinger og tiltak over statsbudsjettet for å støtte det langsiktige arbeidet innen frivillighetsfeltet, som blant annet mobilisering mot ensomhet, oppfølgingen av kvalitetsreformen for eldre, Leve hele livet, støtte til Norges frivillighetssentraler og samarbeid med Stiftelsen Dam.
Frivillig sektor har spilt, og spiller fortsatt, en viktig rolle i oppbyggingen av velferdssamfunnet i Norge. Vi vil fortsette å legge til rette for at frivillige organisasjoner har gode vilkår for å drifte sine tilbud.